

Zwemmen bij bruggen verboden, maar 't gebeurt in Zuidbroek

Zwemmen in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens is - hoe verleidelijk ook met dit mooie zomerweer - gevaarlijk én verboden. Springen van bruggen mag ook niet. Wie dit wel doet, riskeert een boete van 140 euro. Dit schrijft Rijkswaterstaat op zijn site. Bij de Zuidbroeksterbrug in Zuidbroek gebeurde dit vrijdag (en wellicht daarvoor en gisteren ook) door enkele kinderen. Ze hadden veel plezier.
Rijkswaterstaat somt op waarom het zo gevaarlijk is om bij bruggen en dergelijke te gaan zwemmen. Een korte opsomming:
Zwemmers zijn voor opvarenden van een binnenvaartschip nauwelijks zichtbaar. De schipper kan tot ongeveer 350 meter voor zijn schip géén zicht op het wateroppervlak hebben. Het hoofd van een zwemmer die verder weg is, is dan niet meer dan een kleine stip.
Een groot schip kan niet direct vaart minderen of op het laatste moment uitwijken. Bovendien kan een uitwijkend schip andere scheepvaart in gevaar brengen.
Zwemmers worden snel meegezogen door de sterke onderstroom van een passerend schip. Om een voortgaande beweging te krijgen, duwt een schip water naar de zijkant. Achter het schip komt het water vervolgens weer met grote snelheid terug naar het achterschip, waar de schroef voor de voortgaande beweging van het schip zorgt.
Zwemmers zijn niet opgewassen tegen de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken. Bij een lage waterstand, vaak in de zomer, is de stroming nog sterk.
Het is ook bijzonder gevaarlijk om van bruggen af te springen. Door het troebele water is de diepte niet in te schatten en zijn voorwerpen op de bodem vaak niet te zien.
Informatie: Rijkswaterstaat.