

Zeldenrust en collega's verontwaardigd over zandwinplan Meerstad

4 zandbedrijven, onder wie Zeldenrust die het Botjeszandgat bij Zuidbroek exploiteert, trekken bij de provincie Groningen aan de bel nu de gemeente Groningen jaarlijks minstens 3 miljoen kubieke meter zand extra wil winnen uit Meerstad en dat wil verkopen op de commerciële zandmarkt. Dat is volgens de zandbedrijven in strijd met bestaande vergunningen en afspraken. Ze dienden een zienswijze in.
Naast Zeldenrust hebben ook Van der Wiel Transport, Grondstoffen Noord-Nederland en Starkenbergh BV de zienswijze, die naar het college van Gedeputeerde Staten van Groningen is gestuurd, ondertekend. "Onze belangen worden ernstig geschaad en ons voortbestaan wordt zelfs bedreigd", aldus de 4 zandbedrijven.
Gesloten grondbalans
"In het plan Meerstad is geregeld dat alle zand, dat uit het meer wordt gegraven, wordt gebruikt voor de aanleg van de woonwijk zelf. Dit heet een 'gesloten grondbalans'. Nu wil de gemeente Groningen, die 100 procent eigenaar is van Meerstad, zeker 3 miljoen kubieke meter extra zand winnen uit het bestaande meer. Dat zand kan dan via een aannemer worden verkocht op de open markt voor zand. Doel is het genereren van extra inkomsten voor de gemeente."
Zware tijd
De 4 bezwaarmakers hadden en hebben vanwege de bouwcrisis een zware tijd. Er is weinig omzet en de prijzen zijn laag. "3 miljoen kubieke meter extra zand uit Meerstad is zeker vijfmaal de jaarlijkse behoefte in en rond de stad Groningen en leidt tot nog minder omzet voor de bestaande sector én tot nog lagere prijzen."
Gratis zand
Volgens Sjerp Zeldenrust c.s. wil de gemeente Groningen de kosten van de aangekochte gronden niet doorberekenen waar het zand uit wordt gewonnen. "Zo wordt de zandsector beconcurreerd met 'gratis' zand. Dit is concurrentievervalsing door ongeoorloofde staatssteun. Wij als bedrijven moeten immers onze grond voor zandwinning duur kopen en die kosten doorberekenen in de zandprijs."
Tevergeefs
De 4 bedrijven zeggen al meerdere malen tevergeefs bij de provincie te hebben aangeklopt voor een gesprek om zo hun bezorgdheid te uiten.