

Wooncorporaties sturen Tweede Kamer 'aardbevingsbrief'

13 wooncorporaties, onder wie Woonstichting Groninger Huis uit Zuidbroek, in de provincie Groningen zijn niet tevreden over de samenwerking met de NAM, Centrum Veilig Wonen en Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. De ruim 120.000 huurders van zo'n 60.000 woningen kunnen ze niet veilig huisvesten. Ze hebben hierover een brief gestuurd aan de Tweede Kamer.
"Corporaties hebben anders dan particulieren niet de keuze tussen investeren of vertrekken. Wij zijn gebonden aan ons werkgebied en zolang er mensen uit onze doelgroep in ons werkgebied willen wonen, zullen wij goede en betaalbare sociale huurwoningen aanbieden. Wij staan voor onze huurders. De gang van zaken rondom de aardbevingsproblematiek is nu echter zodanig dat het voor ons moeilijk is onze verantwoordelijkheid daarvoor op een goede manier te nemen. Wij willen u daar graag wat informatie over geven", schrijven de 13 corporaties aan de Tweede Kamer.
Waarborgen
Deze corporaties willen de veiligheid van hun huurders in het aardbevingsgebied waarborgen en (financiële) schade verhalen c.q. compensatie hebben voor (financiële) schade.
Niet veel wijzer
"Wij moeten constateren dat we met 150 woningversterkingen en duizenden herstelde schades nog niet veel wijzer zijn. De bevoegde instanties laten onduidelijkheid bestaan over alle relevante vragen. Om een uitspraak te kunnen doen over de veiligheid van een woning in het aardbevingsgebied is duidelijkheid nodig op 5 punten: aardbevingen, veiligheid, versterken, geld en verantwoordelijkheid."
Hom of kuit
Alleen als op deze 5 punten duidelijkheid bestaat, kunnen de corporaties hun verantwoordelijkheid nemen en actief investerings- en strategisch voorraadbeleid voeren. "Nu dreigt het tegendeel: onderhoud en investeringen in renovaties moeten worden uitgesteld, omdat onduidelijkheid blijft bestaan. Dat kan niet veel langer duren zonder vervolgschades. Het zou toch hom of kuit moeten zijn: ofwel woningen zijn veilig, of er worden condities gecreëerd waaronder wij de versterking van onze woningen ter hand kunnen nemen. Wij staan er klaar voor en u kunt iets doen", schrijven de 13 aan de Tweede Kamer.
Werkbezoek
De commissie Economische Zaken uit de Tweede Kamer is vandaag op bezoek in de provincie Groningen om achtergrondinformatie te verkrijgen die gebruikt kan worden bij het winningsbesluit.