

'Zonder gedeelde geschiedenis geen gedeelde toekomst'

Heeft niet elke familie haar eigen verhaal over de (Tweede Wereld)oorlog, uitvergroot of niet? Wethouder Thea van der Veen van de gemeente Menterwolde stelde deze vraag vanavond, tijdens de dodenherdenking bij het Joods monument bij het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. Van der Veen heeft haar eigen verhaal, over haar vader. Ze vertelde hierover vanavond.

"Soms heeft iemand een 'tik' overgehouden aan de oorlog, zoals mijn eigen vader, die het geluid van laarzen niet kon velen", zei Van der Veen.
Hakken
"Tijdens zijn onderduikperiode zat hij op een plek in het huis van zijn zus, waar hij de Duitse soldaten over straat kon horen lopen. Hij kon heel goed horen wanneer ze zich in het gelid opstelden, de hakken tegen elkaar aan klapten, voordat ze aan de zoektocht naar onderduikers begonnen in de huizen in die straat. Elke keer weer die spanning: vinden ze me of niet? Dit heeft hij zijn hele leven met zich meegedragen."
Hartenkreet
De dichtregel van Leo Vroman Kom vanavond met verhalen moet niet alleen als hartenkreet worden gezien, maar volgens Thea van der Veen ook als opdracht.
Blijven delen
"Zonder gedeelde geschiedenis geen gedeelde toekomst. We moeten de verhalen blijven vertellen, blijven delen. Tot alle getallen weer zijn veranderd in namen. Dat is de waarde van gedenken."
Kranslegging
De wethouder en basisscholieren namen de kranslegging bij het monument voor hun rekening.
Foto's: Sinus Schuiling.