

Stichting Landschap Oldambt blij met steun voor iconisch beeld

"De provincie Groningen ziet het zitten. Ook Oldambt en Menterwolde zien het zitten. De provincie kijkt nu of ze er een potje voor kan vrijmaken. Dan kunnen we een start maken." Dit zegt bestuurslid Aize Tolsma van Stichting Landschap Oldambt. Die wil bij het klaverblad A7/N33 bij Zuidbroek een iconisch beeld. Ruim 2 maanden geleden maakte de stichting haar plannen wereldkundig.
Het beeld moet de verbeelding van duurzame energie uitstralen en tegelijkertijd de weggebruiker er op attenderen dat hij een nieuw gebied inrijdt, namelijk het Oldambt. Stichtingsvoorzitter Harm Evert Waalkens omschreef het klaverblad eerder als 'de Poort van het Oldambt'.
Schetsen
Tolsma is blij dat de overheden de plannen zien zitten. "Wij zijn amateurs die dit plan willen uitvoeren. Maar hoe doe je dat? Wij gaan voor duurzame energie. Maar hoe verbeeld je dat? We willen een bureau of kunstenaar vragen schetsen te maken. Hoe kijkt de kunstenaar of de mensen van een bureau hier tegenaan?"
Ambitieus
Aize Tolsma wil dat het een kunstwerk wordt dat de mensen aanspreekt. "Dit is een ambitieus project. We moeten trots zijn op ons gebied." Voor het plan is, zo werd bij de presentatie verteld, 100.000 euro nodig. "Dat bedrag moet je laten varen. We hebben nog geen idee hoeveel geld we nodig hebben."
2018
De stichting hoopt, als alles meezit, dat het iconisch beeld in 2018 opgeleverd kan worden.
Polders
"Wie aan het Oldambt denkt, denkt aan polders. Wie in het Oldambt is, ziet weidsheid, ziet eeuwige graanvelden en een eindeloze horizon. Het Oldambt is anders dan elders. Het is een regio die tot de verbeelding spreekt. Daarom is een plan opgevat om in het kader van de verduurzaming van de samenleving die verbeelding ook te laten zien en in zekere zin ook nuttig te maken", zei Waalkens ruim 2 maanden geleden al.
Foto: Harm Evert Waalkens en Aize Tolsma (rechts).