

Oud-politicus Terlouw spreekt over het nieuwe wonen in Nieuwolda

Voormalig politicus (D66) en schrijver Jan Terlouw (85) spreekt morgen tijdens het Midsummer Event 'Het nieuwe wonen, voor nu en in de toekomst' in Nieuwolda over het belang van een duurzame toekomst en hoe het project Duurzaam Nieuwolda hier toe bijdraagt. In dit dorp staat een demonstratiehuis dat vol zit met nieuwe technieken op het gebied van duurzaamheid. Dit huis wekt meer energie op dan er wordt verbruikt.
Bovendien heeft het huis aan de Lindelaan de besturing voor het binnenklimaat. de energiebeheersing en koeling in de zomer. De opgewekte energie kan worden opgeslagen in accu's.
Sensorenpakket
Woonstichting Groninger Huis uit Zuidbroek zegt de eerste corporatie in ons land te zijn die langer thuis wonen voor iedereen mogelijk maakt via een uniek sensorenpakket.
Domotica
"Wat het huis pas echt uniek maakt, is de gebruiksvriendelijke thuistechnologie oftewel domotica", zegt directeur Hilde van Ree van Groninger Huis. De wooncorporatie heeft met een Chinese multinational op het gebied van telecom en sensortechnologie een sensorenpakket ontwikkeld waarmee de bewoners langer veilig en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.
Dokter
Het huis bevat diverse sensoren die naast het energieverbruik, onder eigen regie van de bewoners ook het gedrag en de gezondheid kan signaleren. Van Ree: "Het pakket is zo ontwikkeld dat de bewoner zelf de keuze kan maken wat er eventueel door de sensoren wordt waargenomen. Beweegt iemand nog genoeg, slaapt hij regelmatig? Als de sensoren iets vreemds registreren, dan gaat er automatisch een signaal naar de familie of naar de dokter, afhankelijk van wat de gebruiker zelf bepaalt. Diegene die het signaal ontvangt kan dan actie ondernemen."
Project Duurzaam Nieuwolda
Het Project Duurzaam Nieuwolda is een samenwerking tussen Woonstichting Groninger Huis, gemeente Oldambt, Vereniging Dorpsbelangen Nieuwolda, Hanzehogeschool Groningen, Zorg Innovatie Forum (ZIF), B+O Architecten en Sociaal Werk Oldambt. Verder zijn er diverse samenwerkingspartners, studenten, vrijwilligers en provincie Groningen die dit project mede mogelijk maken.