Midden-Groningen zoekt 11 tot 29 hectare bedrijventerreinen
In Midden-Groningen is tot 2040 11 tot 29 hectare bedrijventerreinen nodig om aan de vraag te voldoen. Dit betreft de verwachte uitbreidingsvraag vanuit lokale bedrijven en instellingen die in deze gemeente een plek zoeken. Ook moet ze rekening houden met een vervangingsvraag van 5 hectare door de voorgenomen transformatie van Hoogezand-Noord (woningbouw op bedrijfslocaties).
Ook kunnen bedrijven en instellingen buiten de regio zich melden. Dat laatste laat zich moeilijk voorspellen. Voor de regio A7/N33, zo blijkt uit een marktanalyse uit 2022, komt de belangstelling om zich hier eventueel te vestigen vanuit:
Agro enfood: Al sterk aanwezig in de regio. Modulaire bouwmaterialen: Groeisegment, die goed past bij de bestaande economische structuur. Hyperscale (data, logistiek): Belangstelling vanuit de markt, mits grote kavel, netcapaciteit en helder tijdpad. E-commerce: Vraag vanuit regionaal gewortelde of al gevestigde bedrijven. Batterijen- of autofabriek: Belangstelling vanuit de markt, maar regio voldoet nog niet aan de eisen. Dit staat in het rapport 'Bedrijventerreinenvisie Gemeente Midden-Groningen'.
Glastuinbouwlocaties
Midden-Groningen telt ruim 316 hectare aan bedrijventerreinen. Die zijn vooral te vinden rondom Hoogezand, Sappemeer en Zuidbroek. Ook is er 56.5 hectare aan glastuinbouwlocaties. Die zijn vooral te vinden ten noorden van Sappemeer en ten westen van Zuidbroek.
Kavels uitgegeven
Sinds 2015 heeft de gemeente circa 35 hectare aan kavels uitgegeven. Er is nu nog een aanbod van enkele hectare. "Deze situatie maakt dat we momenteel niet of nauwelijks in staat zijn om nieuwe bedrijvigheid te accommoderen of te voorzien in de uitbreidingsbehoefte vanuit het reeds gevestigde bedrijfsleven in Midden-Groningen. Om op deze situatie te anticiperen is in het Ruimtelijk Economisch Perspectief A7/N33 afgesproken dat de gemeente Midden-Groningen bedrijventerrein De Gouden Driehoek (in Zuidbroek/red.) mag uitbreiden om op termijn in de groeiende vraag naar grote kavels te kunnen blijven voorzien en rondom Hoogezand-Sappemeer kan zoeken naar aanvullende ontwikkelruimte. Daarnaast is in Siddeburen de lokale uitbreiding Kalverkampen II in ontwikkeling", is in het rapport te lezen.
Werkgelegenheid
De werkgelegenheid in Midden-Groningen groeide sinds de eeuwwisseling minder hard dan gemiddeld in de provincie Groningen en de rest van Nederland. Een oorzaak kan zijn de krimp van industrie. Dit is een van de oorzaken waarom de werkgelegenheidsfunctie van Midden-Groningen (500 banen per 1.000 inwoners van 17 tot 74 jaar) lager ligt dan gemiddeld in de provincie Groningen (680 banen per 1.000 inwoners) en de rest van Nederland (704 banen per 1.000 inwoners).
Beroepsbevolking
Midden-Groningen telt minder arbeidsplaatsen dan haar eigen beroepsbevolking groot is. Bijna 2 op de 3 van de werkende inwoners werkt bij een bedrijf of instelling buiten de gemeente. Een belangrijke oorzaak hiervan is de grote werkgelegenheidsfunctie van de gemeente Groningen.
Industriesector
Ondanks de relatief kleine werkgelegenheidsfunctie heeft Midden-Groningen een herkenbaar economisch profiel. Bovengemiddeld veel mensen werken nog altijd in de industriesector. Een sector die zich onder meer kenmerkt door de van oudsher aanwezige scheepsbouw en de agro-industrie.
Automatisering
Het aantal banen in de industrie nam in Midden-Groningen in 20 jaar tijd af met ruim 2.200. Oorzaak? Productieverplaatsing en automatisering. Terwijl de werkgelegenheid in zorg (+ 1.680 arbeidsplaatsen) en handel (+1.340 arbeidsplaatsen) sterk groeide.
Meer weten over het rapport?
Klik HIER en lees het bijna 40 pagina's tellend rapport.