

Herdenking Zuidbroek: Namen verzetsmensen en Joden voorgelezen

De Dodenherdenking in Zuidbroek had vanavond een primeur. Janneke Blaauw van de Historische Kring Menterwolde noemde de namen van 7 Joodse Zuidbroeksters die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en niet meer terugkeerden. Ook noemde Blaauw de namen van de vermoorde verzetsmensen Klaas Roelof Woltjer en Jan Emmens uit Zuidbroek en Nanno J. Mulder uit Noordbroek.

De 7 Joden waren de families Boomstra - van der Wijk (met 1 zoon) en Wolf - Colthof (2 zoons). Voor de huizen waar ze woonden - Klaas Woltjerweg en hoek Torenstraat - Heiligelaan - liggen Stolpersteine (struikelstenen) als herinnering aan deze families.
Geen ver-van-mijn-bedshow
Blaauw: "Er zijn niet zo veel inwoners die weten van de Stolpersteine. Daarom zijn hun namen genoemd voor een grote groep. Bewustwording dat het geen ver-van-mijn-bedshow is, maar dit ook in ons dorp heeft afgespeeld. Met het benoemen van de verzetsstrijders krijgen ook de straatnamen zo betekenis. Het zijn geen willekeurige straatnamen. Ze hebben een geschiedenis."
Kleindochter verzetsstrijder JanEmmens
Na de stille tocht kwamen de Zuidbroeksters - jong en oud - aan bij het oorlogsmonument bij het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum. Een van de sprekers was Yolande Postema - Emmens uit Stadskanaal. Zij is een kleindochter van verzetsstrijder en in de oorlog vermoorde Jan Emmens uit Zuidbroek. Naar hem is het plantsoen tegenover het station vernoemd.
Foto's: Sinus Schuiling.