

Günther Demnig legt struikelstenen in Zuidbroek en Noordbroek

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig komt vrijdag 4 augustus naar Zuidbroek en Noordbroek om daar 28 struikelstenen voor de voormalige woningen of woonlocaties van in de Tweede Wereldoorlog afgevoerde en omgebrachte joden te leggen. Dit project van de Historische Kring Menterwolde startte officieel 5 mei 2015. Janneke Blaauw, Wieko Smit en Tieneke Beukema trekken dit project.
"We wilden graag dat Demnig dit jaar op 4 mei naar Zuidbroek en Noordbroek zou komen, maar toen kon de kunstenaar niet. We vinden 4 augustus een ongelukkig tijdstip, omdat de scholen ook bij de steenlegging worden betrokken. Die hebben nu vakantie", vertelt Smit.
Maar waarom dan toch gekozen voor vrijdag 4 augustus?
Smit: "Er zijn mensen die 2 jaar geleden geld hebben gegeven voor de aanschaf van een struikelsteen. Die willen ook graag zien dat er iets gebeurt. Bovendien kon Demnig nu. Anders kunnen we achteraan sluiten in de rij."
De informatie over de afgevoerde en omgebrachte Broekster joden is bij de 3 bekend.
"Het gaat in Zuidbroek om 7 personen uit 2 families. In Noordbroek gaat het om 5 of 6 families", vertelde Blaauw 2 jaar geleden al eens. Nabij de in 1833 gebouwde en in 1954 afgebroken koren- en pelmolen Aurora woonden ook joden. "Maar die straat is er niet meer."
Illegaal
Günter Demnig (klik op zijn naam en u leest meer over de kunstenaar) legde in 1996, toen nog illegaal, de eerste steen in Berlijn. Sinds 2000 is hij actief in Nederland. Vele tienduizenden Stolpersteine liggen verdeeld over 17 landen.
Muntendam
In Muntendam legde Demnig al op 7 april 2014 op 5 locaties langs de Kerkstraat in totaal 12 struikelstenen.
Meeden
In Meeden woonden, zo heeft de Historische Kring Menterwolde onderzocht, tijdens de Tweede Wereldoorlog geen joden.