

Nieuwe expositie: Spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog

Het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland heeft, in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek, een bijzondere nieuwe expositie samengesteld: 'Spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog'. Deze expo is gisteravond geopend en gaat over de rol van de spoorwegen in de jaren 1940-1945. Het onderwerp wordt belicht vanuit het noordelijke perspectief, waaronder over de provincie Groningen.

Er is aandacht voor de rol van de spoorwegen, de Duitse inval, sabotage aan spoorwegen en spoorlijnen, de deportatietreinen en de spoorwegstaking.
Normandië
Bij de landing in Normandië is veel spoormaterieel, zoals locomotieven en wagons, aan land gezet. Bij de repatriëring van gewonde soldaten speelde de trein een rol.
44 gasten
Museumdirecteur Rowin Penning nam de opening - voor 44 gasten - voor zijn rekening. Zanger Pepijn Eefsting zorgde voor de muzikale bijdrage en Jan Bleeker gaf een toelichting op de nieuwe gast-expositie.
Expositie
De expositie geeft aandacht aan diverse onderwerpen:
De Duitse inval. Daarbij de pantsertrein die in Nieuweschans de grens overkomt, maar eerst vastloopt op de gesaboteerde spoorbrug in Winschoten en vervolgens bij de opgeblazen spoorbrug in Zuidbroek. De Duitse reparatietrein moet er bij komen voordat de reis kan worden vervolgd. De gesaboteerde bruggen zorgen voor oponthoud, maar kunnen de inval niet tegenhouden.
De rol van de spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog. Het transport van manschappen en materieel. Maar ook het wegvoeren van geroofde materialen, kerkklokken, landbouwproducten e voedsel.
De treinen naar de kampen. Vanaf Westerbork worden de mensen via de spoorlijn langs Zuidbroek en Nieuweschans naar het oosten weggevoerd en zij komen niet terug.
Spoorwegen, sabotage, verzet, staking. De NS-medewerkers en de verzetsmensen saboteren waar mogelijk. Het spoor wordt opgeblazen, door ontsporingen wordt de treinenloop ontregeld. De staking heeft niet veel effect wat er komt Duits personeel op de treinen.
De Rode Kruis treinen. Regelmatig komen de Rode Kruis treinen voorbij. Op weg naar Duitsland passeren zij ook station Zuidbroek. Deze treinen transporteren gewonde Duitse militairen via de spoorlijn Groningen – Nieuweschans terug naar huis.
Normandië en de bevrijding. Heel veel spoorwegmaterieel, locomotieven en wagons worden op het strand van Normandië uit de landingsboten uitgeladen. Het is een enorme technische uitdaging. Locomotieven en wagons worden aan land gezet en gebruikt voor vervoer van soldaten en materieel.
En nog meer. Daarbij zijn foto’s en films uit de 2e WO en het noorden te zien.
De nieuwe expositie is tot en met 30 november te zien in Zuidbroek. Het museum is op vrijdag (13.00 tot 17.00 uur), zaterdag en zondag (beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur) geopend.