

Houten stèle ontroerd door eenvoud, onvast handschrift en taalfouten

De gisteren op het oude kerkhof bij de Petruskerk in Zuidbroek onthulde replica van een bijna eeuw oude houten stèle (grafzerk, uit 1919) van Hendrik Watermulder wekt ontroering vanwege zijn eenvoud, onvast handschrift en enkele taalfouten. Aldus Everhard ten Wolde. Hij stipte dat aan tijdens zijn toespraak voorafgaande aan de onthulling. Opvallend is dat dit niet terugkwam in de rouwadvertentie.

De voorzitter van Stichting Behoud Karakteristieke Dorpsgezichten Menterwolde, die de onthulling deed met Janneke Blaauw, somde de schrijffouten op die op de stèle zijn te lezen: te vreog (in plaats van te vroeg), echtgenoote (echtgenoot) en leiden (lijden).
Rouwadvertentie
"Bijzonder is dat we ontdekt hebben dat er ook een rouwadvertentie in het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden heeft gestaan. De tekst en redactie van deze advertentie is van een heel ander karakter dan de tekst op dit grafhout zoals: mijn innig geliefde echtgenoot en der kinderen zorgdragende vader en heden overleed Hendrik Watermulder na een smartelijk leiden van 2 jaar, mij nalatende 3 kinderen, nog te jong om het grote verlies te beseffen."
Deftig
"Geen korte ei of andere taalfouten, deftig, correct Nederlands. Had de redactie een corrector? Of was er een aanspreker die de teksten voor de familie schreef? Dan blijft het vreemd dat de weduwe deze teksten niet heeft overgenomen op de grafstèle. Of was ze analfabete?" Ten Wolde denkt dat de rouwadvertentie mogelijk enig fortuin suggereren.
Oh wandelaar
Op het oude kerkhof zijn meerdere grafzerken ontdekt met prachtige gedichten. "Bekend zijn de gedichten uit de 'Oh, wandelaar-categorie', die beginnen met de aanhef 'Oh wandelaar', alsof de overledene een gesprek aangaat met iemand die zijn of haar graf bezoekt."
Larikshout
Everhard ten Wolde stond gisteren ook stil bij de overleden oud-secretaris en echtgenoot van Janneke Blaauw, Herman Blaauw. Blaauw ging met de vervaardiging van de replica aan de slag. "Hij kwam een partij larikshout tegen dat heel duurzaam en sterk moet zijn. Hiervan heeft hij, samen met anderen uit eigen familiekring met name, een replica gemaakt. Omdat de partij genoeg hout bevatte, heeft hij ook nog een replica van de stèle van de vader van Hendrik gemaakt. Deze was in nog slechtere staat."
Hendrik Watermulder werd 29 jaar. Hij was vader van 3 kinderen.
Eerder bericht: Ten Wolde en Blaauw onthullen replica houten grafstele