

Theaterproductie Preken en Pamfletten zoekt spelers uit Noordbroek

De hervormde kerk in Noordbroek is zaterdag 1 en zondag 2 juni de plek waar de theaterproductie Preken en Pamfletten wordt gespeeld. Het stuk speelt ten tijde van Napoleon. Nederlandse jongens werden ingelijfd in het leger van Napoleon en dienden als kanonnenvoer. Dit verhaal gaat over 2 jongens: een zoon van de dominee en een zoon van de Drost. Inwoners van Noordbroek kunnen meespelen.

Waar gaat Preken en Pamfletten over?
Het stuk speelt, zoals vermeld, ten tijde van Napoleon en gaat over 2 jongens. Een zoon van de dominee en een zoon van de Drost. De Drost vult zijn eigen zakken door goedkope uniformen te leveren. Hij probeert via omkoperij te voorkomen dat zijn eigen zoon wordt opgeroepen voor het leger, maar dit loopt fout. Soldaten willen hem een lesje leren omdat ze weten dat de Drost slechte uniformen levert. Als zijn eigen zoon het leger in moet, bedenkt hij zich wellicht. Uiteindelijk is het de zoon van de dominee die de plaats in het leger overneemt om geld voor een operatie voor zijn moeder te regelen. Helaas sterft zijn moeder op het moment dat haar zoon net vertrokken is om waarschijnlijk nooit terug te keren.
Waar is dit stuk op gebaseerd?
Het verhaal van de voorstelling is gebaseerd op in de kerk begraven mensen en hun verhaal en dat maakt de voorstelling uniek.
De voorstelling in Noordbroek is onderdeel van het project Veur Aaltied. Wat is dit en wie doet dit?
Stichting Pandeon produceert Veur Aaltied samen met Stichting Oude Groninger Kerken. Het zijn 10 verschillende voorstellingen in 10 kerken in evenzoveel Groninger dorpen. Het project wil op een persoonlijke manier het verhaal en de geschiedenis van 10 kerken duidelijk maken en daarnaast laten zien hoe ze als cultureel podium hun plek midden in het dorp kunnen hervinden en invullen. De deelnemende kerken staan in Usquert, Sappemeer, Kloosterburen, Thesinge, Noordbroek, Krewerd, Loppersum, Woltersum, Visvliet en Nuis. Het kerkorgel speelt een belangrijke rol in het stuk.
Waar kunnen Noordbroeksters, die willen meespelen, zich melden?
Dat kan bij Ineke Kuiper. Stuur Kuiper een e-mail en ze neemt contact op. Haar e-mailadres is inekekuip@gmail.com. De repetities zijn op dinsdagavond.
Wie heeft de artistieke leiding van dit project in handen?
De artistieke leiding van dit cultuur- en erfgoedproject is in handen van Ben Smit. Organist en orgeldeskundige Eeuwe Zijlstra zorgt voor bij de orgels passende composities.