

Kamp Westerbork krijgt spaarpotje Wilhelmina (3) uit Noordbroek

Herinneringscentrum Kamp Westerbork is sinds kort in het bezit van het spaarpotje van Wilhelmina Wolf uit Noordbroek. Het meisje werd in 1942, op 3-jarige leeftijd, met haar moeder Sophia Falke gedeporteerd naar kamp Westerbork. Kort hiervoor bracht haar moeder het spaarpotje naar burgemeester Sjoerd Edema. Vader Mozes Wolf zat al enkele maanden in een Joods werkkamp.

In het spaarpotje zaten tientallen oude munten, een handgeschreven briefje en een gouden ring.
Verhuizing
De burgemeester bewaarde het spaarpotje jaren in de lade van zijn bureau. Tijdens een verhuizing in 1960 kwam het weer tevoorschijn en vertelde Edema het verhaal aan zijn dochter. Zij vond, nu zij ruim 90 jaar oud is, dat het spaarpotje in het archief van het Herinneringscentrum kamp Westerbork bewaard moest worden en dat het verhaal van Wilhelmina en haar ouders moest worden verteld.
Auschwitz
Op 10 juli 1942 moest Mozes Wolf met honderden andere Joodse mannen uit de stad Groningen en provincie naar een Joods werkkamp. Zijn vrouw en dochter bleven alleen thuis. Tussen 3 en 5 oktober 1942 moest het hele gezin zich melden in kamp Westerbork. Daar zagen ze vader weer terug. Op 12 oktober 1942 werd het gezin naar Auschwitz gestuurd. Ze werden op de dag van aankomst in de gaskamers vermoord.
Actie Niet Weggooien!
Herinneringscentrum Kamp Westerbork schenkt dinsdag 3 mei aandacht aan het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog met de actie Niet Weggooien! Het doel van deze actie is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst. Niet Weggooien! is het motto van de gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.
Schenkingen
Collectie medewerkers van het Herinneringscentrum staan op 3 mei klaar om door het publiek meegebrachte voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken, vragen te beantwoorden en advies te geven over eventuele schenkingen aan het museum of archief. Het spaarpotje van Wilhelmina Wolf is te zien in de basistentoonstelling in het museum van Kamp Westerbork.
Tijdperk
Nog altijd duiken bijzondere objecten op uit de Tweede Wereldoorlog. Soms bij een verhuizing, soms bij een sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto's, documenten of een voorwerp. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op een voorbij tijdperk. Musea en instellingen willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.
Foto: www.kampwesterbork.nl