

Dodenherdenking Noordbroek: Vrede is een kwetsbaar goed

In Noordbroek is de Dodenherdenking jaarlijks in de kerk en bij het oorlogsmonument nabij woonzorgcentrum Gockingaheem. Dat was vanavond ook zo. Leerlingen van obs Inspecteur Amerika, dameskoor Elk en Ain, Klokkenluuders Noordbrouk en het 4 Mei-comité werkten mee aan deze herdenking. Gemeenteraadslid Herman Loots sprak in de kerk en legde bij het monument een krans.

Dat deed Loots met de Klokkenluuders Albert Tammenga en Desley Westman.
Oekraïne en Syrië
Loots: "Het is voor de meesten van ons lastig om voor te stellen hoe het is om te leven in een oorlog. Films, boeken en verhalen geven ons een beeld. Helaas doen de beelden van de oorlogen in Oekraïne en Syrië hetzelfde. Nog steeds leven veel mensen in oorlog. En dat betekent ook dat nog vele generaties zullen leven met oorlog. Het geeft ook aan dat vrede een kwetsbaar goed is."
Herinneringen
Bijna iedere Nederlander heeft, volgens Loots, via overlevering van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen sindsdien. Over deze vreselijke geschiedenis praten, houdt herinneringen levend.
Nanno Mulderstraat
"In Noordbroek zijn vele tastbare herinneringen aan de oorlog. De Stolpersteine die er sinds 2017 liggen herinneren ons aan de vele Joodse inwoners van het dorp die op brute wijze uit hun huis zijn gehaald en naar concentratiekampen zijn gebracht en nooit teruggekeerd. Ook de Nanno Mulderstraat en het oorlogsgraf van deze verzetsstrijder herinneren ons hieraan."
Holocaust
Door deze herinneringen te delen, blijven we, zei het gemeenteraadslid, ons ook beseffen waar onverdraagzaamheid en haat toe kunnen leiden. Ook voor de volgende generaties. "Zeker nu we moeten constateren dat er vooral bij jongeren steeds minder kennis is van de Holocaust en volgens recent onderzoek het antisemitisme zelfs weer toeneemt. De gebruikelijke boodschap die we op 4 mei met elkaar delen is: 'Dit nooit weer'. Dat is zo makkelijk gezegd. Maar als we de wereldgeschiedenis beschouwen, dan weten we dat er altijd oorlogen zullen blijven. De vraag is dan ook: welke verantwoordelijkheid nemen wij zelf?"
Overleefd
In de gemeente Midden-Groningen woonden voor de Tweede Wereldoorlog circa 226 Joodse inwoners. Hiervan heeft iets meer dan 10 procent de oorlog overleefd. De anderen - bijna 200 Joodse inwoners - zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Vechten
"Als we kijken naar de gruwelijke oorlogsbeelden in onder meer Oekraïne vraag je je af waarom zoveel mensen elkaar zoveel kwaad doen. De werkelijkheid laat gelukkig ook een ander beeld zien. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen van nature niet slecht zijn. Er blijven altijd mensen vechten voor onze vrijheid. Het toont wel aan dat vrede niet een vanzelfsprekendheid is."
Stem
"Wij herdenken vandaag de slachtoffers van de oorlog. Soldaten en inwoners die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. We mogen blij zijn met de vrijheden die we hebben in Nederland. Waar we onze stem mogen laten horen. Onze mening mogen geven en mogen zijn wie we zijn. Gebruik jouw stem om iemand anders naar zijn verhaal te vragen, empathie te tonen en begrip te hebben voor elkaar. Want door te beginnen bij onszelf, met oog voor een ander, blijven we altijd strijden voor vrijheid."
Klik op onderstaande foto's en bekijk de vergrotingen.