

Thema-bijeenkomst over ouderenhuisvesting in krimpgebied

Er is behoefte aan meer zorgwoningen: kleinere compacte woningen en gelijkvloers. Om aan meer zorgwoning te komen moet er gebouwd of verbouwd worden. Meer nieuwbouw kan alleen wanneer er woningen afgebroken worden, omdat er door de krimp geen behoefte is aan meer woningen. Dit is een kostenpost. Dit zegt Bert Kolk van het ouderenprogramma Anders Oud 2030.
Dit is het ouderenprogramma in Noord- en Noordoost-Nederland dat wil bijdragen aan de zorg voor en welzijn van ouderen in dit gebied. De stem van ouderen is hierbij leidend en hun ervaringen, wensen en behoeften rondom het gelukkig, gezond en vitaal ouder worden staan centraal.
Duur
"Verbouw van de vaak oudere woningen is ook duur. Hoe wordt dit probleem door de beleidsmakers de komende jaren opgelost?" Deze problematiek komt vrijdag 15 november - van 13.00 tot 15.00 uur - aan bod tijdens een regiobijeenkomst van Anders Oud 2030 in mfc De Noordsuythoeve in Noordbroek.
Krimpgebied
Ouderenhuisvesting in een krimpgebied. Dat wordt (ook) besproken. Kolk: "Oudere mensen overlijden en jongeren trekken weg. De bevolking vergrijst sterk. Ouderen moeten van de overheid langer thuis blijven wonen. Veel ouderen wonen in een te grote woning en niet gelijkvloers."
Woningkoepel
Yvonne Witter, beleidsadviseur bij de woningkoepel Aedes, geeft haar visie over dit thema. De wethouders Laura Broekhuizen (Oldambt) en Jan Jakob Boersma (Midden-Groningen) reageren op haar verhaal. Daarna gaan zij in gesprek met de aanwezigen.
Samenwerking
Anders Oud 2030 werkt actief samen met verschillende ouderen- en seniorennetwerken in de regio, ouderen die op persoonlijke titel meedenken en -doen en professionals uit zorg-, welzijns-, kennis- en onderwijsinstellingen, gemeenten en woningbouwcorporaties.
De bijeenkomst in Noordbroek is vrij toegankelijk. Wie aanwezig wil zijn, moet zich aanmelden bij het Zorginnovatieforum in Groningen (telefoonnummer 050 - 800 3 245).
Foto: Pixabay.com.