

OV-experiment moet studenten verleiden tot spitsmijden in Groningen

De OV-ochtendspits in Groningen ontlasten en te onderzoeken of studenten bereid zijn hun reisgedrag aan te passen. Dat is het experiment met het studentenreisproduct (voorheen OV-studentenkaart) dat Groningen Bereikbaar, het OV-bureau Groningen Drenthe, Qbuzz en Arriva dit hele studiejaar houdt. Maximaal 500 studenten kunnen deelnemen aan deze proef.
Studenten die meedoen wisselen hun weekreisproduct in voor een weekendreisproduct. In aanvulling daarop krijgen ze een reisproduct op hun OV-chipkaart waarmee ze doordeweeks in en rond Groningen gratis kunnen reizen na de ochtendspits in de bussen van Qbuzz en treinen van Arriva.
Reiscomfort
Volgens voorzitter Paul de Rook van de Stuurgroep Groningen Bereikbaar kan het experiment bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de stad. "Als we de drukte in de spits verminderen, kunnen we met hetzelfde aantal bussen en treinen de bereikbaarheid en het reiscomfort voor iedereen verbeteren."
Drempel
De proef richt zich op studenten die in en rond stad Groningen wonen. Als de deelnemende student toch doordeweeks voor 's ochtends 9 uur wil reizen, dan reist hij met de gebruikelijke korting in de bus of de trein. "Op die manier houden we de drempel laag. Het is ook financieel aantrekkelijk, omdat studenten daarnaast het hele weekend door heel Nederland vrij mogen reizen", aldus Fleur Gräper, voorzitter van het dagelijks bestuur van het OV-bureau Groningen Drenthe. De onderwijsinstellingen in de stad steunen het experiment.
Voorbeeld
Het experiment met het studentenreisproduct is een voorbeeld van maatregelen om Groningen bereikbaar te houden tijdens de komende grootschalige werkzaamheden aan wegen en spoor.