

Schuilkelder ook boven de grond te zien dankzij filmpje leerlingen

55 leerlingen van vmbo 2 van het Eems Delta College uit Siddeburen bezochten vanmorgen de schuilkelder die onder het bedrijf BMN Bouwmaterialen aan de Nieuweweg in Muntendam zit. In opdracht van Stichting Archief Muntendam (SAM) en Biblionet Groningen maken ze een 360 virtual reality filmpje van deze schuilkelder. Anneke Tiddens (Biblionet Groningen) is blij dat deze school dit doet.

"De leerlingen gaan op onderzoek uit. Wat is een schuilkelder en wat is de specifieke geschiedenis van de schuilkelder in Muntendam? SAM krijgt zo iets extra's. Mensen die niet in de schuilkelder kunnen, kunnen de kelder straks wel via dit virtual reality filmpje bekijken."
Op locatie
De SAM kan dit filmpje laten zien als ze het verhaal van de schuilkelder op locatie wil vertellen. In het eLAB in bibliotheek Hoogezand is dit door de scholieren gemaakte filmpje straks ook te bewonderen.
Indruk
De schuilkelder, met een oppervlakte van 15 vierkante meter, maakte op de ene leerling meer indruk ("Hier kun je toch geen 2.5 jaar leven?") dan op de andere ("De grootte viel me mee. Ik had het de helft kleiner verwacht. Ik had hier wel kunnen leven, denk ik.").
Gedenkplaat
De leerlingen bekeken ook de voor het bedrijf op 13 april vorig jaar geplaatste gedenkplaat. Met de plaquette wordt niet alleen het Joods echtpaar Comprecht en Rosetta Eckstein - Lezer herdacht, dat 2,5 jaar in de schuilkelder verbleef, maar ook de 4 mannen die hen hielpen in de oorlogsjaren: eigenaar van aannemersbedrijf en bouwmaterialenhandel Hendrik Kroeze, zijn zoon Pieter, boekhouder Hendrik Pater en huisarts Berend Maarsingh.
Struikelstenen
Het bezoek werd afgesloten met een rondgang langs de bijna 6 jaar geleden (7 april 2014) op 5 locaties voor woningen in de Kerkstraat geplaatste 12 struikelstenen. Ook dit is gebeurd op initiatief van SAM. Zo worden Muntendammer joden herdacht die in de Tweede Wereldoorlog door de naziterreur zijn omgebracht.
Meer weten over de struikelstenen, de gedenkplaat en de schuilkelder?
Bovenste foto: Henk Kalk van SAM vertelde aan de leerlingen het verhaal van de schuilkelder in Muntendam.