

Te weinig aandacht voor maatschappelijke ontwikkeling op scholen

Onderwijsinstellingen in Nederland proberen kinderen een breed scala aan onderwerpen bij te brengen. Desondanks zijn velen van mening dat er te weinig aandacht is voor de maatschappelijke ontwikkeling van leerlingen. Later in het leven lopen ze daardoor tegen problemen aan. Met name middelbare scholen zijn hiervoor verantwoordelijk.
Naast theoretische onderbouwing zijn leerlingen gebaat bij praktische handvatten.
Het invullen van de belastingaangifte is voor velen een uitdaging
De beste manier van leren is vaak om iets gewoon zelf te doen. Veel inwoners van Nederland hebben helaas problemen met het invullen van documenten voor de belastingdienst. Dat vindt inmiddels digitaal plaats. Kinderen en jongvolwassenen maken dagelijks urenlang gebruik van computers, smartphones en tablets. Maar het doen van de belastingaangifte blijkt een struikelblok. Dat heeft foutieve aangiftes en daardoor zelfs boetes tot gevolg. Middelbare scholen moeten kinderen hier beter op voorbereiden. Vooral omdat iedere burger daar baat bij heeft.
De rol van de notaris wordt niet helder uitgelegd
Als je middelbare scholieren vraagt wat een notaris doet dan staren ze je glazig aan. De meesten hebben namelijk geen idee. Ze beschouwen het als een saai beroep waar je maar het beste niet over nadenkt. Terwijl een notaris de vrijheden van burgers beschermt. Op scholen mag daar best wel wat meer aandacht voor zijn. Want de diensten van de notaris leveren veel voordeel op. Je schept duidelijkheid en laat je wensen vastleggen in juridische documenten. Dat is in feite het toppunt van vrijheid. Toch weten middelbare scholieren amper wat een levenstestament, samenlevingsovereenkomst en leveringsakte inhouden.
Meer aandacht voor het schrijven van een sollicitatiebrief
Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is een belangrijke stap om een mooie baan te krijgen. Opvallend genoeg wordt hier amper op geoefend. Voor een gedeelte is dat geen probleem. Zij hebben de vaardigheden om zichzelf te verkopen en toch nog zakelijk over te komen. Mensen met andere bekwaamheden komen helaas minder makkelijk aan een baan. Terwijl ze wel de kennis en kunde hebben om een mooie carrière op te bouwen. Het leren van de formaliteiten en de opzet van een sollicitatiebrief is al een mooie ruggensteun. Bovendien kost het helemaal niet veel tijd om dat te leren.
Scholen lopen hopeloos achter wat betreft digitalisering
Kinderen en jongvolwassenen zijn ongelooflijk handig met computers, smartphones en tablets. Scholen hebben eindelijk de transitie van boeken en schriften naar digitale middelen ingezet. Dat is onvoorstelbaar laat wanneer je het vergelijkt met kantoren en werkplekken. Het probleem wordt alleen maar groter wanneer je beseft dat leerlingen voorbereid worden op de toekomst. Tot voor kort waren ze voor hun digitale vaardigheden compleet afhankelijk van hun eigen inzet. Scholen besteedden er geen aandacht aan en leraren konden vaak slecht met computer overweg. In de toekomst wordt de samenleving alleen maar meer afhankelijk van computers. Daarom is het onbegrijpelijk dat het onderwijs in Nederland hier al niet veel eerder op in heeft gespeeld. Er is nu al gebrek aan technisch geschoold personeel. Als er niet snel wat verandert, wordt dat tekort alleen maar groter. Terwijl de maatschappij volledig afhankelijk is van technische diensten en apparaten.
Tekst: www.degoedkoopstenotaris.nl. Foto: Pixabay.com.