

RuG onderzoekt overerfbare armoede in Veenkoloniën

Rijksuniversiteit Groningen (RuG) doet onderzoek naar overerfbare armoede in de Drents-Groningse Veenkoloniën. Hier leven 12.000 gezinnen in armoede. In veel gezinnen gaat het om armoedeproblematiek die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het onderzoek moet gemeenten en organisaties helpen om hun aanpak van armoede in de regio effectiever te maken.
De provincies Groningen en Drenthe hebben de RuG hiervoor opdracht gegeven.
Alliantie
Samen met gemeenten en vele partijen actief in welzijn, zorg, onderwijs en arbeidsmarkt - verenigd in de 'Alliantie van kracht tegen armoede'- werken de gemeenten aan toekomstperspectief en leefbaarheid in de Veenkoloniën. Om de aanpak van armoede aan effectiviteit te laten winnen, is nader onderzoek nodig naar de oorzaken en mechanismen van overerfbare armoede in dit gebied.
Tot 2020
De provincies helpen de gemeenten in hun aanpak van het armoedeprobleem. Het onderzoek loopt tot 2020. Beide provincies leggen hiervoor jaarlijks 30.000 euro op tafel.
Doorbroken
"De armoedeproblematiek waarmee de Veenkoloniën te kampen heeft moet doorbroken worden. Voor de leefbaarheid en de sociale situatie is het belangrijk dat we investeren in samenwerken en dat binnen die samenwerking ieder zijn rol pakt", zegt de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (foto).
Sociaal beleid
De gemeenten zijn volgens zijn Drentse collega Henk Jumelet aan zet voor het sociaal beleid. "Provincies staan aan de lat voor een integrale visie op leefbaarheid. Daarom nemen wij als provincies nu samen met de RUG het initiatief voor dit onderzoek. "
Platform
Naast het financieren van het onderzoek naar overerfbare armoede vullen de provincies hun rol in door een platform te bieden voor de inmiddels verzamelde praktijkervaring. Op 25 september wordt een brede werkconferentie gehouden over de aanpak van de armoedeproblematiek in de Veenkoloniën.
Foto: Provincie Groningen.