Roodbonte en zwarte Lakenvelder 'openen' project Grauwe Klauwier
Het project Grauwe Klauwier van werkgroep Boerenbuitengebied in Muntendam is vanavond officieel geopend aan de Daaleweg. Gedeputeerde Henk Staghouwer en burgemeester Rein Munniksma van Menterwolde namen, onder grote belangstelling, de openingshandeling voor hun rekening: Ze lieten 2 Lakenvelders vrij. Deze koeien spelen een belangrijke rol in dit project.
De roodbonte en drachtige zwarte Lakenvelder van Mario Post produceren stront die insecten aantrekt. De grauwe klauwier - daar is het allemaal om te doen, die moet terugkeren in Muntendam - is gek op die insecten. En zo houdt de natuur elkaar in stand.
Overhoekjes
Voor 2 overhoekjes – verwilderde landschapselementen van zo’n halve hectare elk – ontstond een bijzonder plan: project Grauwe Klauwier. Naast de struweelranden is ruimte gemaakt voor ruig grasland waar 2 Lakenvelders kunnen grazen. "We kijken eerst hoeveel ze aankunnen. Wellicht komen hier meer Lakenvelders te lopen. Ik heb er nog 8 thuis", zegt Post.
Koeienvlaaien
De ‘koeienvlaaien’ trekken insecten en die trekken weer vogels. Ook zaadetende vogels zoals patrijzen, die hier ook nog zijn, hebben in de broedperiode insecten nodig voor de kwetsbare kuikens. De kers op de taart is de komst van de Grauwe Klauwier, zegt Peter Harry Mulder, een van de trekkers van dit project.
Bermbeheer
De werkgroep heeft een overeenkomst met de gemeente afgesloten voor het bermbeheer (15 kilometer) langs Daaleweg en de Eendrachtsweg. Door weloverwogen maaibeleid en het afvoeren van het maaisel kan er rijkere begroeiing ontstaan en krijgen insecten de kans hun eitjes en poppen af te zetten en te laten overwinteren.
Natuurorganisaties
De werkgroep en de grote groep vrijwilligers weten zich met hun project gesteund door de gemeente en provincie. Maar ook 3 natuurorganisaties – werkgroep Grauwe Kiekendief, Landschapsbeheer Groningen en Natuurmonumenten – helpen met raad en daad op allerlei manieren. Het LouisBolk Instituut (onderzoeksinstituut duurzame landbouw) draagt veel nuttige kennis aan en stichting Veldleeuwerik (kennisnetwerk duurzaamheid van boeren) omarmt het project. Het BettieWiegmanfonds en de NAM ondersteunen financieel. Van deze instanties waren vanavond mensen aanwezig.
Vervolg in regio
Een aantal sprekers hoopt dat dit project in Muntendam een vervolg krijgt in de regio. Dat boeren en burgers daar enthousiast worden en ook zo'n project opzetten in hun gebied.
Eerdere berichten