

Rijkswaterstaat: Duik en spring niet van bruggen en sluizen

Rijkswaterstaat waarschuwt niet te gaan zwemmen in rivieren en kanalen. Woordvoerder Thijs Nouwens weet dat zwemmen in rivieren en kanalen populair is in de zomer. "Het is erg gevaarlijk. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en haven zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren." Duiken en springen van bruggen en sluizen is ook niet toegestaan.
Nouwens: "Door onverwachte temperatuurswisselingen in het water, als gevolg van stroming en plotselinge diepte, kunnen zwemmers kramp krijgen en onderkoeld raken. Soms is het dan lastig of zelfs onmogelijk om nog verder te zwemmen."
Draaikolken
Scheepvaart heeft een zuigende werking: zwemmers verliezen het van de sterke stroming en draaikolken die daardoor ontstaan. Het kan gebeuren dat iemand die veilig in ondiep water denkt te staan, wordt meegetrokken met het terugtrekkende water. Verder zijn zwemmers vanaf een schip nauwelijks zichtbaar; een groot schip kan bovendien niet direct vaart minderen of uitwijken.
Boete van 140 euro
Zwemmen is op veel plaatsen niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden. Zo mag onder meer niet gezwommen worden in de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn. Wie dat wel doet, riskeert een boete van 140 euro. Mobiele verkeersleiders van Rijkswaterstaat patrouilleren op het water om de regels te handhaven en zwemmers voor te lichten.
Bruggen en sluizen
Ook duiken en springen van bijvoorbeeld bruggen en sluizen is gevaarlijk en niet toegestaan. Daar komt bij dat door het vaak troebele water de diepte niet is in te schatten. Ook kunnen onzichtbare voorwerpen op de bodem, zoals fietsen en winkelwagentjes, verwondingen veroorzaken.
Foto: Rijkswaterstaat.