

Rechtbank Groningen start supersnelle zittingen in strafzaken

De rechtbank Noord-Nederland doet vanaf maandag op haar locatie in Groningen supersnelrechtzittingen in strafzaken. Dit is een proef, die tot 1 mei 2024 loopt, van de rechtbank, politie en Openbaar Ministerie (OM). Die is bedoeld voor de politie in (stad) Groningen en Ommelanden-Oost (specifiek gemeente Westerwolde). Wie kunnen op deze zittingen worden gedagvaard?
Mensen kunnen worden gedagvaard die verdacht worden van strafbare feiten die binnen de termijn van inverzekeringstelling van 3 tot 6 dagen berecht kunnen worden.
Eenvoudige strafzaken
Eventuele slachtoffers en de verdachte weten zo meteen waar ze aan toe zijn en een eventuele gevangenisstraf kan vervolgens direct worden uitgezeten. Supersnelrecht wordt alleen toegepast op juridisch eenvoudige strafzaken, maar met relatief grote maatschappelijke impact.
Eindvonnis
De rechtbank onderstreept het maatschappelijk belang van een snelle afdoening van deze categorie strafzaken. Supersnelrecht biedt de mogelijkheid om binnen enkele dagen na de aanhouding van een verdachte door de politie (binnen de termijn van inverzekeringstelling) tot een eindvonnis van de rechter te komen.
Maatschappelijk
Daardoor is in juridisch eenvoudige strafzaken een snelle rechterlijke beslissing mogelijk als dat maatschappelijk geboden is. Tijdens een supersnelrechtzitting fungeert 1 van de 2 rechter-commissarissen van het kabinet te Groningen als politierechter.
Maandag
Als er zaken zijn die geschikt zijn voor supersnelrechtzittingen, worden deze op maandag- en/of woensdagmiddagen door de rechtbank behandeld op haar locatie in Groningen.
Foto: Pixabay.com.