

Radiobingo is de hit van de jubilerende Omroep Menterwolde

Stichting Omroep Menterwolde viert vandaag haar 25-jarig bestaan. Secretaris Jan Smit is een van de vrijwilligers van het eerste uur. "Het grote verschil tussen de beginperiode en nu is de gemoedelijkheid. Toen was het gezellig en bleven de gasten vaak hangen. Nu gaat iedereen direct na de uitzending naar huis. Het is nu wat zakelijker geworden", zegt Smit. Radiobingo is de hit van de zender.
"De Radiobingo op de zondag loopt als een lier." Radiobingo, zondag van 11.40 tot 12.30 uur, is uit nood geboren. Zeg maar financiële nood. Stichting Omroep Menterwolde krijgt nu jaarlijks 6.000 euro subsidie van de gemeente Menterwolde. "Dat is te weinig. Daarom zijn we Radiobingo begonnen, om extra geld binnen te krijgen", zegt Smit.
Jan Smit is een man van de papieren. Hij bewaart alles en heeft alles goed op papier staan. "Ik heb daarom ook 75 oud-medewerkers kunnen uitnodigen voor deze dag. 3 van hen hebben zich afgemeld. Ik denk dat de rest gewoon komt kijken." Tijdens de rechtstreekse uitzending vanuit dorpshuis De Menterne in Muntendam - de studio is geopend voor belangstellenden die eens een kijkje achter de schermen willen nemen - wordt de bezoeker bij de ingang door Smit getrakteerd op een minitentoonstelling met krantenartikelen van de afgelopen kwart eeuw.
Smit herinnert zich de oprichting van Omroep Menterwolde. "Radio Muntendam en Radio Meeden zijn opgegaan in Omroep Menterwolde. We hebben de apparatuur uit Meeden gehaald en in Muntendam neergezet. Gerrit Vogd, Mina Tuin en Eenjo Feiken zijn ook naar de nieuwe omroep gegaan. We zaten toen al in de oude gemeentewerkplaats in Muntendam. Vekogas heeft ons geholpen. Die maakte een kopstation voor ons. Zo konden we alles op de kabel zetten."
Televisie
"In de eerste jaren kwamen we ook rond de kerstdagen met televisie-uitzendingen. Wij heten ook Stichting Omroep Menterwolde en niet Radio Menterwolde. Menno van Duinen, die toen bij de gemeente werkte, was een van de initiatiefnemers van de televisie." Hoofdredacteur Peter Pijper vult aan: "We hebben de tv-rechten nog steeds." De mankracht en wellicht ook de financiën ontbreken om op gezette tijden televisie te maken.
Is Omroep Menterwolde een goed beluisterde omroep? Smit: "Dat is niet te meten. We weten het niet. We krijgen pas veel reacties als we eens niet uitzenden. Laatst hadden we een storing. Dan word je daarover op straat aangesproken."
De lokale omroep is nu 24 uur per dag te beluisteren. Er wordt samengewerkt met Dollard Radio, Radio Oost, RTV Nunspeet en Radio Parkstad. Van deze zenders leent Omroep Menterwolde programma's. "Viermaal per jaar zitten we, dat is sinds een paar jaar, met Havenstad FM, Radio Westerwolde en Dollard Radio om tafel. We moeten kijken wat we na de herindeling gaan doen. Met wie willen we dan samen?"
Heeft Smit nog wensen? "Vrijwilligers zijn welkom. We zoeken presentatoren die gemeentelijke zaken kunnen doen. Die interviews kunnen houden op de radio." Omroep Menterwolde telt, zo zegt Pijper, 30 tot 35 vrijwilligers. Blij worden de 2 van de samenwerking met scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam. "Van de school komen stagiaires die de techniek doen bij ons."
Foto: Jur Kor en Jur Smedeman in gesprek met Wim Zeeman (van links naar rechts)