

Provincie: Gebruik fietshelm stimuleren, niet verplicht stellen

In de provincie Groningen kwamen vorig jaar 36 personen door een verkeersongeluk om het leven. Onder hen 13 fietsers. In Nederland waren in 2023 684 verkeersslachtoffers te betreuren. 270 reden op een fiets. Minimaal 40 procent van hen reed op een e-bike. GroenLinks-Statenlid Bas de Boer stelde onlangs over dit onderwerp vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van Groningen.
Rijksoverheid meldt op haar site dat bestuurders van een elektrische fiets geen helm hoeven te dragen. "Maar het is wel aan te raden om een helm te dragen voor uw veiligheid."
Werkplan Fiets
Het college van Gedeputeerde Staten deelt de zorgen van GroenLinks over het hoge aantal fietsdoden als gevolg van botsingen met automobilisten. De provincie presenteerde recent het Werkplan Fiets voor de periode 2024-2027. Hierin zijn veel maatregelen en activiteiten opgenomen ter verbetering van de fietsveiligheid. Onder meer de aanleg van vrijliggende fietspaden en het verbeteren van fietsoversteken over provinciale wegen.
Scholen
"Daarnaast kijken we of we met bijvoorbeeld een snelheidsverlaging voor het gemotoriseerd verkeer de verkeersveiligheid kunnen verbeteren. Ook zetten we in op educatie en voorlichting op scholen over bijvoorbeeld de zogenaamde dode hoek bij groot vracht- en landbouwverkeer en voorlichting aan automobilisten over de remweg."
Realiteit is anders
GroenLinks vindt dat het 'normaal' zou moeten zijn om zonder helm op veilig te kunnen fietsen in de hele provincie Groningen. De provincie deelt deze mening. "Alleen is de realiteit anders. In botsing komen met andere fietsers of met andere vervoerswijzen of zelfs eenzijdige ongevallen, waarbij geen andere weggebruikers zijn betrokken, zijn helaas aan de orde van de dag. Bij een ongelukkige val van een fietser zou een fietshelm hoofdletsel kunnen voorkomen. Daarom zijn wij voor het stimuleren van de fietshelm, zonder deze verplicht te stellen."
Negatief effect
GroenLinks denkt ook dat het verplichten van een fietshelm een negatief effect heeft op het fietsgebruik.
Stimuleren
"Gezien de negatieve ontwikkeling van de verkeersveiligheid onder fietsers zijn wij voor het stimuleren van de fietshelm zonder deze verplicht te stellen. Op deze manier gaan vooral mensen die al fietsen een helm dragen. Daarom verwachten we geen negatief effect op het fietsgebruik. Mede om die reden spreken wij niet van 'normaliseren'. Dat impliceert in onze ogen dat we als beleid voorstaan dat iedereen een helm moet gaan dragen. Dat is echter geenszins de wijze waar onze aanpak op is gebaseerd: zoals gezegd stimuleren we het gebruik van de helm zonder deze verplicht te stellen."
Eerder bericht: 36 verkeersdoden vorig jaar in provincie Groningen, 11 meer dan in 2022
Foto: Pixabay.com.