

Premie autoverzekering stijgt steeds sneller, waarschijnlijk ook dit jaar

Autorijden kan een dure bezigheid zijn. Vooral jongeren en ouderen met een WA-autoverzekering kregen het de afgelopen jaren zwaar voor hun kiezen. Ten opzichte van 2017 zijn de premies met 21 procent gestegen. De stijging ging in 2019 gelukkig wel wat minder hard dan in voorgaande jaren. Helaas stijgen de premies van de WA-autoverzekering naar verwachting ook dit jaar. (Advertorial).
De stijgende premies hebben verschillende oorzaken.
De financiële situatie van de verzekeringsmaatschappij speelt hierbij een grote rol. Uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat WA-verzekeringen nog steeds verliesgevend zijn. Kortom, er wordt meer uitgekeerd dan dat er aan premies in het laatje komen. Om dit gat te dichten proberen de verzekeraars jaarlijks een stijging door te voeren. Ondanks de forse prijsstijgingen vanaf 2016/2017 draaien de verzekeraars nog steeds niet quitte. Gemiddeld leggen zij circa 10 tot 15 procent bij om de kosten voor de WA-verzekering te dekken. De komende jaren kunnen we helaas dan ook nog steeds een prijsstijging van de premies verwachten. Maar wat betekent dit voor onze automobilisten?
Vooral jongeren de dupe
Jonge automobilisten met een WA-autoverzekering kunnen dit al goed merken in hun portemonnee. Premies voor automobilisten onder de 24 jaar stijgen al jarenlang sneller dan die van de rest. Volgens verzekeringsmaatschappijen zijn zij een zogenaamde 'risicogroep'. Jongeren rijden, dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse politie, meer schade. Om zich tegen dit risico in te dekken, verhogen verzekeringsmaatschappijen de premies voor deze doelgroep. Dit in combinatie met de huidige procentuele stijging van WA-autoverzekeringen maakt dat jongeren twee keer zoveel als de rest betalen.
Niet alleen zijn jongeren verplicht om dieper in de buidel te tasten, ze beschikken ook over een veel beperkter verzekeringsaanbod. Zo blijkt uit gegevens van het CBS. Waar de generaties boven hen uit meer dan twintig verzekeraars kunnen kiezen, zijn die bij jongeren meestal nog wat terughoudend. Veel verzekeringsmaatschappijen zien jongeren als onnodige risicogroep en weigeren een verzekering aan te bieden. Oftewel ze vragen zeer hoge premies of ze achten het risico te groot en weigeren de jongere.
Volgens de Consumentenbond is hier duidelijk sprake van leeftijdsdiscriminatie. Dit is niet de eerste keer dat de bond hier commentaar op heeft. Al eerder besprak de Consumentenbond het feit dat senioren geweigerd worden bij het afsluiten van een autoverzekering. Nu geldt dat dus ook voor jongeren. Daarnaast wijzen zij de verzekeraars er op dat jongeren nu dubbel gestraft worden. Ze betalen én torenhoge premies voor hun autoverzekering én betalen ook nog eens extra als ze daadwerkelijk schade rijden. Of hier verandering in komt? Op de korte termijn waarschijnlijk niet. Tot die tijd blijft autorijden voor jongeren een dure bezigheid.
Korte pauze in stijgende autoverzekeringen
Momenteel genieten we even van een korte 'adempauze'. De premies zijn de afgelopen maanden stabiel gebleven. Volgens verschillende vergelijkingswebsites verandert dit de komende tijd echter weer snel. Deze tijdelijke pauze is ingelast omdat er veel commentaar is geweest. De premies bleven stijgen tot onvrede van de klanten. De prijzen gingen zo hard omhoog dat verzekeraars eventjes pas op de plaats maken. Deze rust duurt naar alle waarschijnlijkheid niet lang.
Tekst (en verantwoordelijkheid): Booming B.V.. Foto: Pixabay.com.