

Plan van Aanpak: veilig wonen, werken en naar school gaan

'Iedereen in Groningen moet veilig kunnen wonen, werken en naar school gaan.' Met die gedachte heeft Nationaal Coördinator Groningen (NCG) de afgelopen maanden gewerkt aan het Plan van Aanpak over de uitvoering van het Mijnraadavies. Dit plan is vandaag gepresenteerd. "We steken samen de handen uit de mouwen", aldus waarnemend NCG Herman Sietsma vanochtend.
Eerder dit jaar besloot het kabinet de gaswinning gefaseerd af te bouwen. De Mijnraad heeft geconcludeerd dat door versneld stoppen van de gaswinning, de veiligheid op termijn in Groningen toeneemt. Dat betekent dat de versterkingsaanpak verandert. Op 2 juli besloten Rijk, provincie en gemeenten de adviezen van de Mijnraad als basis te nemen voor de herijking van de versterkingsoperatie. Het doel is dat Groningers in het aardbevingsgebied met een heldere aanpak zo snel mogelijk veilig kunnen wonen.
Perspectief
In het Plan van Aanpak staat de bewoner centraal. De versterkingsopgave is geen puur technische operatie. De aanpak moet perspectief bieden en duidelijk maken wat de bewoner kan verwachten. De aanpak is gericht op het zo snel mogelijk in uitvoering nemen van de meest risicovolle gebouwen. Ook versnelling van de versterkingsaanpak is een doel.
Lokale stuurgroepen
Voor de vertaling van het Plan van Aanpak in gemeentelijke plannen zijn de lokale stuurgroepen aan zet. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam en woordvoerder namens de tien aardbevingsgemeenten (ook Midden-Groningen): "Dit is een plan waar wij lokaal mee uit de voeten kunnen. We hebben daarbij van het Rijk de garantie op voldoende uitvoeringscapaciteit en budget gekregen. De motorvan de versterkingsoperatie kan nu weer worden gestart. Dat is goed nieuws voor heel veel inwoners die al te lang wachten op een veilige woning."
Roer
Inmiddels wordt gewerkt aan lokale uitvoeringsplannen. Hiemstra: "De regio komt door dit plan écht zelf aan het roer van de uitvoering van de versterkingsaanpak. Dat is precies de bedoeling. Er kan een logische prioritering worden aangebracht en lokaal maatwerk worden geleverd. Ook kunnen zogenaamde koppelkansen in stads- en dorpsvernieuwing worden benut."
Plan van Aanpak
Klik HIER en bekijk het Plan van Aanpak.
Reactie Groninger Gasberaad
Klik HIER en lees de reactie van het Groninger Gasberaad.