

Peter Sierksma schrijft oorlogsboek over oud-Muntendammer Kapenga

Journalist Peter Sierksma uit Utrecht werkt aan het boek 'Mijnheer dat weiger ik'. Het stille verzet van Pieter Kapenga' (1898 - 1982). Dit boek verschijnt hoogstwaarschijnlijk volgend jaar. Kapenga weigerde in november 1942 als politieman in Kampen om joden op te halen voor transport naar Westerbork. Pieter Kapenga was de opa van Peter Sierksma. Over het boek schrijft Sierksma op zijn website:
"Mijn grootvader Pieter Kapenga weigerde in november 1942 als politieman in Kampen om joden op te halen voor transport naar Westerbork. Nadat hij geschorst werd, kwam hij eerst in Kamp Vught terecht om een jaar later doorgevoerd te worden naar Dachau. Het boek is voor een groot deel gebaseerd op de herinneringen die mijn grootvader na de bevrijding optekende."
Waarom plaatst Menterwolde.info dit artikel?
Omdat Pieter Kapenga op 13 februari 1898 werd geboren in Muntendam. Als zoon van de brandmeester van de steenfabriek. Over zijn opa schrijft Sierksma: "Mijn opa was een man van weinig woorden. Niet nurks, maar simpelweg een Groninger, die met zijn nuchter gevoel voor humor genoeg had aan bondig spraakgebruik. Bovendien had hij ook voor de oorlog al veel meegemaakt. Hij was als jong soldaat gemobiliseerd geweest tijdens de Eerste Wereldoorlog en had na zijn trouwen als veldwachter in arme Friese streken tijdens de crisisjaren te veel armoede en geweld gezien om er al te veel over te vertellen."
Op 16 november 1942, heb ik, Pieter Kapenga, brigadier van politie te Kampen, tevens onbezoldigd-rijksveldwachter, thans gedetacheerd bij de politieke recherche-afdeeling te Kampen, geweigerd jodenarrestaties te verrichten. Deze joden zouden over Westerbork worden gezonden naar Polen. Op 17 november 1942, hebben deze arrestaties te Kampen plaats gevonden.
Op 17 november 1942 werden vrijwel alle Kamper joden opgepakt en op de trein naar Westerbork gezet. Nooit keerden de 34 vrouwen, mannen en kinderen terug. Kapenga wordt geschorst en eind dat jaar ontslagen. Op 26 maart 1943 volgt zijn arrestatie. In de vroege ochtend licht de Gestapo hem van zijn bed en brengt hem naar Vught. Veertien maanden later volgt deportatie naar Dachau.
Bron: Delen van dit verhaal zijn overgenomen uit het artikel 'Mijnheer dat weiger ik', dat 17 november vorig jaar verscheen in De Gelderlander.
Klik HIER en lees het hele artikel van Peter Sierksma.
Foto: www.verzetsmuseum.org.