

Partij voor de Dieren: M-Groningen brengt schade toe aan natuur

Op verzoek van de Partij voor de Dieren (PvdD) vergadert de Provinciale Staten van Groningen volgende week woensdag over de manier waarop gemeenten natuur schade toebrengen en nalaten de vereiste procedures te volgen. Als voorbeeld noemt PvdD-fractievoorzitter Ankie Voerman de gemeente Midden-Groningen. Voerman komt met de bomenkap in het Oosterpark in Hoogezand.
De kap van - zonder de benodigde vergunningen - een houtopstand in Westerbroek aangrenzend aan een N2000 gebied noemt de PvdD eveneens als voorbeeld. "De gemeente was zich er niet van bewust dat het bos onder de Wet Natuurbescherming viel", aldus Voerman.
En ook noemt ze 'het per ongeluk kappen van monumentale bomen bij het Schildmeer in Steendam' als voorbeeld.
Wat is er volgens de PvdD gebeurd in het Oosterpark?
"Het park is een Rijksmonument en wordt 'in oude staat hersteld', met monumentensubsidie van het Rijk. Er worden zichtlijnen en bloembollenperken aangelegd. Er zijn 86 bomen gekapt. In het park bevonden zich meerdere monumentale bomen en bijzondere soorten, zoals de Gingko. Er komen minstens 3 vleermuissoorten, spechten en uilen voor."
Leefgebied
"De gemeente Midden-Groningen heeft een quickscan laten uitvoeren door het bedrijf dat de kapwerkzaamheden uitvoert. In dit plan van aanpak is erkend dat het park leefgebied is voor vleermuizen, maar wordt aangenomen dat er in het park geen verblijfplaatsen zijn. Volgens vleermuisdeskundigen is dit onwaarschijnlijk gezien de aanwezigheid van spechtenholen en andere boomholtes in de tientallen grote bomen met achterstallig onderhoud."
Foto: Pixabay.com.