

Egels slachtoffer van robotmaaier. Hoe zit dat in Midden-Groningen?

Ankie Voerman van de Statenfractie van Partij voor de Dieren wil van de provincie Groningen weten of ze gemeenten, instellingen en bedrijven die robotmaaiers gebruiken, kan verplichten of dringend adviseren om alleen overdag gebruik te maken van deze maaiers en alleen dierveilige maaiers aan te kopen. Voerman zegt dat recent onderzoek bevestigt dat meer egels het slachtoffer worden van robotmaaiers.
Egelopvangcentra krijgen in toenemende mate zwaargewonde egels binnen en spreken van een 'slachting'.
Padden
Niet alleen egels, ook jonge eendjes, padden en andere kleine dieren worden door de robotmaaiers vermalen.
Hoe zit dat in de gemeente Midden-Groningen?
Op 11 sportparken gaat de gemeente - of doet dat al - robotmaaiers inzetten die de speelvelden gaan maaien. Volgens Voerman heeft Midden-Groningen bewust gekozen voor een type maaier met verschillende beveiligingsmechanismen om dierenslachtoffers te voorkomen.
Egelbescherming
De Egelbescherming en de Egelwerkgroep roepen mensen met een robotmaaier op om niet 's nachts te maaien. Zo wordt voorkomen dat egels, die vooral in de nachtelijke uren wakker zijn, wandelen op het pad van de maaier. Ze adviseren de gebruikers van zo'n maaier ook om eerst een rondje te lopen over het gras voordat de robotmaaier wordt aangezet.
Beheer
De Partij voor de Dieren wil ook van de provincie weten of die zelf gebruik maakt van robotmaaiers bij het onderhoud van grond rond provinciale gebouwen of op andere gronden onder provinciaal beheer. En wanneer dit zo is: Is de provincie dan bereid het gebruik van dierveilige maaiers te verplichten en 's nachts maaien te verbieden?
Eerder bericht: Beregeningssystemen en robots onderhouden sportparken in Midden-Groningen
Foto: Wethouder Erik Drenth van Midden-Groningen en gemeentemedewerker Anton Molema (links) testten onlangs een robotmaaier op de velden van SGV uit Schildwolde.