

Openbare toiletten zijn 'zeldzaam' in Midden-Groningen en provincie

Midden-Groningen is op Pekela na de minst toiletvriendelijke gemeente in de provincie Groningen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting. Die maakte de resultaten vandaag, op de Wereld Toilet Dag, bekend. Midden-Groningen scoort het cijfer 3.6, Pekela doet het met 1.7 nog beroerder. De gemeente Groningen scoort het best, maar haalt met een 5.4 geen voldoende.
"Dat zegt wat over de toiletwoestijn die deze provincie is." Aldus Ivo Thonon van de Maag Lever Darm Stichting.
Schamen
"Zeker Pekela mag zich schamen: zij staat al 3 jaar lang onderaan de lijst van de provincie die het als slechtste van heel Nederland doet."
Hoe wordt de ranglijst bepaald. Dat gebeurt aan de hand van 6 indicatoren:
Aantal inwoners per toilet (maximaal 300 punten); toegankelijkheid: urinoirs krijgen minder punten dan zittoiletten, (rolstoel)toegankelijke toiletten krijgen de meeste punten (maximaal 300 punten); de spreiding over de gemeente (maximaal 150 punten); het aantal openbare toiletten ten opzichte van het aantal opengestelde (maximaal 100 punten); het beleid van de gemeente (maximaal 100 punten) en zelf gegevens kunnen toevoegen aan de HogeNood-app die ruim 8.000 toiletten in ons land vindbaar maakt (0 of 50 punten).
3.5 miljoen buik- en blaaspatiënten
In Nederland zijn, zegt Thonon, 3.5 miljoen buik- en blaaspatiënten. "1 op de 3 mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beweegt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan."
Om de 500 meter
De Toiletalliantie pleit er voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn.
Cijfers gemeenten in Groningen
Groningen 5.4; Het Hogeland 4.6; Eemsdelta 4.3; Oldambt 4.1; Westerkwartier 3.9; Veendam 3.8; Stadskanaal en Westerwolde 3.7; Midden-Groningen 3.6 en Pekela 1.7.
Foto: Pixabay.com.