

Nieuw beleidsplan kredietbank: Geldzorgen leiden tot grote stress

Iedereen moet vrij kunnen zijn van problematische schulden. Dat is het uitgangspunt van het nieuwe beleidsplan voor uitbreiding en verdere invulling van de taken van de Gemeentelijke Kredietbank Midden-Groningen (GKB). "We leggen de nadruk op het voorkomen dat mensen in de problemen komen en op samenwerking bij de hulp die we bieden, zodat mensen weer echt zelfredzaam worden."
Dit zegt wethouder Peter Verschuren.
Beschermingsbewind
De GKB treft voorbereidingen om zelf beschermingsbewind uit te voeren, gaat meer budgettrainingen aanbieden en mensen stimuleren ze te volgen, en versterkt de samenwerking met onder anderen de sociale teams, BWRI en Humanitas.
Sociaal team Menterwolde
Ook zet ze een klantenpanel op, gaat projecten uitvoeren die speciaal gericht zijn op ouderen en jongeren, biedt financiële educatie-programma’s aan aan alle basisscholen en gaat met het sociaal team Menterwolde proefdraaien met een intensieve aanpak waarbij naast de schulden ook problemen op andere terreinen aangepakt worden.
Samenleving
"Het wordt steeds duidelijker dat geldzorgen tot grote stress leiden", licht Verschuren de extra inzet toe. "Dat is een groot probleem voor de mensen zelf, maar ook voor de samenleving als geheel. Stress zorgt immers voor veel andere problemen. Alle reden dus om het werk van de kredietbank te perfectioneren, zodat we de druk op de mensen wat kunnen verlichten."
Gesprekken
Voor het maken van het beleidsplan voerde de GKB gesprekken met cliënten en met veel samenwerkingspartners. Verschuren: "Die werkwijze passen we als gemeente toe bij al onze nieuwe voorstellen en daardoor ligt er nu een plan van aanpak waar ik trots op ben."