

Nedmag test succesvol met waterstof op industriële schaal in Trips

Zoutwinningsbedrijf Nedmag in Veendam heeft met succes een test uitgevoerd met waterstof op winningslocatie Tripscompagnie. Zo kan vloeibaar magnesiumzout met waterstof in plaats van aardgas gedroogd worden tot vlokken en kristallen. Hiermee zet Nedmag een belangrijke stap richting een toekomst waarin waterstof een duurzaam alternatief vormt voor aardgas.

Aldus Nedmag-woordvoerder Marieke Klement. Nedmag wint magnesiumzout op de winningslocatie Tripscompagnie.
Opgeloste vorm
Het zout komt in opgeloste vorm naar boven. Een deel ervan wordt ingedampt tot vlokken of kristallen. Magnesiumzout wordt onder meer toegepast voor het terugdringen van de uitstoot van stikstof in de landbouw en het vervangen van keukenzout in onder meer brood en kaas om deze voeding gezonder te maken.
Test is bijzonder
De test is, aldus Klement, bijzonder, omdat het de eerste keer is dat een dergelijke toepassing op industriële schaal wordt getest. "Het bestaande fornuis, dat tot nu toe alleen op aardgas werkte, is aangepast zodat het ook waterstof of mengsels van aardgas en waterstof kan verbranden."
Uitdagingen
Procestechnoloog Herman Hamstra vult aan: "Omdat het om nieuwe technologie gaat, kwamen we onderweg de nodige uitdagingen tegen. Het was echt pionieren. Ik ben trots dat Nedmag, met partners DNV, Monarch en Lamtec, dit avontuur is aangegaan. We tonen lef en lopen voorop in de energietransitie."
Flexibel
De test werd de afgelopen dagen gedaan en toont aan dat de brander volledig flexibel is. Klement legt het uit: "Die kan moeiteloos schakelen tussen 0 en 100 procent waterstof. Wanneer waterstof beschikbaar is, kan het worden bijgemengd; bij gebrek daaraan kan eenvoudig worden teruggeschakeld naar aardgas. Deze flexibiliteit past bij een energiemarkt die voortdurend in beweging is."
Toekomst
Met deze proef bereidt Nedmag zich voor op een toekomst waarin waterstof breder beschikbaar en betaalbaar wordt. Bovendien wordt de opgedane kennis gedeeld met andere bedrijven in de regio die ook willen verduurzamen.
Foto's: Nedmag.