

Muntendam krijgt er een bos - van 7 hectare - bij aan Bovenweg

Muntendam krijgt er een bos bij. Die komt aan de Bovenweg bij het Veenpad - op het terrein dat vroeger Polder Vriendschap heette - en is 7 hectare grond. Hiervoor moet het bestemmingsplan nog wel worden gewijzigd van agrarische in natuur bestemming. De verwachting is dat de eerste boom in november dit jaar wordt geplant. Het project is dan in maart volgend jaar gereed.

De provincie Groningen werkt aan het 'Uitvoeringsprogramma Bos en Hout 2030'. Het bos in Muntendam maakt hiervan deel uit. Er is plek voor inheemse soorten, bomen die bekend zijn in de provincie Groningen. Het wordt een mix van boomsoorten.
Stimuleert
Het Uitvoeringsprogramma stimuleert de aanleg van bos en beplanting door derden, maar de provincie Groningen wil ook zelf beplanting aanleggen waar dat mogelijk is. Deze percelen bij Muntendam zijn daar een voorbeeld van.
Bos en Hout Muntendam
Prolander voert de klus uit voor de provincie. In het plan Bos en Hout Muntendam (schetsontwerp) schrijft ze:
Oude verkavelingsstructuren
Bij de omvorming van de percelen van landbouwgrond naar bos is inspiratie geput uit oude verkavelingsstructuren. De kleine kavels van vroeger komen terug in verschillende bosvlakken met gemengde beplanting van inheemse bomen en struiken.
Eik en lijsterbes
Het oude pad, waar nog deels beplanting op staat van eik en lijsterbes, wordt aangevuld met vergelijkbare beplanting. De watergang die aan de noordzijde langs het plangebied loopt wordt geaccentueerd met een lange rij lindes. Een wandelpad onder de lindes, met de naam van de oude polder, is een recreatieve entree van het gebied.
Bosvakken
De bosvakken hebben onderling een verschillend karakter. Hierdoor wordt het ruimtelijk afwisselend, en is het ook gevarieerd voor flora en fauna. Er worden 3 verschillende typen bosvakken onderscheiden, die afgewisseld worden in kleine smalle blokken.
Vruchtdragende soorten
Aan de Bovenweg wordt een klein vak ingericht met veel vruchtdragende soorten, waarvan geplukt of geoogst kan worden; een soort 'boomgaard' Hier wordt zoete kers, walnoot, tamme kastanje, wilde appel en wilde peer aangeplant. Door een ruim plantverband kan onder de bomen ingezaaid worden als een bloemenweide met wilde bloemen. Een wandelpad ontsluit het plangebied voor de omwonenden die graag een klein ommetje willen lopen. Het is een gevarieerd pad via oude kavelgrenzen, paden en watergangen, door oud en nieuw bos.
Inloopbijeenkomst
Prolander hield vandaag, tussen 17.00 en 19.00 uur, een inloopbijeenkomst. Hiervoor waren 100 uitnodigingen verstuurd naar direct betrokken.
Wie is Prolander?
Prolander is dé uitvoeringsorganisatie voor het landelijk gebied in de provincies Drenthe en Groningen. In opdracht van beide provincies werken we met ruim 150 medewerkers aan het een landschap waar ruimte en perspectief is voor natuur, landbouw en recreatie. Klik HIER en lees meer over Prolander.