

Minder bouwvergunningen in het eerste kwartaal

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het aantal vergunningen dat in het eerste kwartaal van 2019 voor de nieuwbouw en verbouw van woningen en bedrijfspanden werd afgegeven met maar liefst 25 procent gedaald. Daarmee werd ook meteen het laagste aantal in drie jaar tijd opgetekend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht deze cijfers onlangs naar buiten.
Dalende tendens
In de eerste drie maanden van 2018 werden er in heel Nederland nog 17.000 vergunningen afgegeven. In de periode van januari tot en met maart van dit jaar bleef de teller echter steken op 12.500. Ten opzichte van de situatie in het laatste kwartaal van vorig jaar is zelfs een nog scherpere daling te zien. Toen werden er namelijk maar liefst 20.700 vergunningen verleend. In het cijfermateriaal van het CBS zijn overigens niet de zogenoemde transformaties meegenomen waarbij kantoren of andersoortige bedrijfscomplexen tot woningen worden omgebouwd.
Lagere bouwkosten
De woningen en bedrijfsgebouwen die op basis van de verleende vergunningen worden gebouwd of verbouwd, dalen overigens steeds verder in prijs. Gemiddeld gaat het dan om 8 procent waarbij vooral de kosten voor nieuwbouwwoningen sterk dalen. Onder meer dankzij goedkopere bouwmaterialen en efficiëntere werkmethodes werd in die sector gemiddeld 17 procent bespaard. Alleen de kosten voor de bouw en verbouw van bedrijfspanden nam daarentegen met 10 procent sterk toe.
Minder bouwbedrijven
De daling van het aantal verleende bouwvergunningen heeft vanzelfsprekend ook effect op de bouwsector. In het eerste kwartaal van dit jaar gingen 114 bouwbedrijven failliet. Dat is een stijging van 16 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar. De faillissementen zijn niet alleen maar toe te schrijven aan het dalende aantal verleende vergunningen. In het algemeen geldt dat een kwart van de bouwbedrijven namelijk ook met een nijpend personeelstekort kampt, waardoor projecten regelmatig niet binnen de afgesproken periode kunnen worden afgerond en het vertrouwen in de sector daalt.
Vooral grote bouwbedrijven profiteren
Ondanks deze sombere cijfers is het opvallend dat de omzet in de bouw in het eerste kwartaal van 2019 juist wel toenam. Er werd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar voor 11,4 procent geplust. Dat is de sterkste stijging in meer dan tien jaar. Het zijn uiteindelijk vooral de grote bouwbedrijven met meer dan 100 werknemers die het meest van die huidige positieve omstandigheden profiteren.
Uitwaaieringseffect
Het minder grote aantal nieuw te bouwen panden heeft uiteindelijk ook een effect op andere sectoren in de Nederlandse economie. Zo zullen er in de nabije toekomst minder nieuwe woningeigenaren een opstalverzekering afsluiten. Die verminderde vraag zou mogelijk ook een effect op de premiehoogte kunnen krijgen. De lagere instroom aan nieuwe verzekerden zou bijvoorbeeld tot premieverhogingen kunnen leiden, zodat de financiële buffers bij de verzekeraars op peil blijven. Het is daarentegen ook goed mogelijk dat verzekeraars uit concurrentieoverwegingen juist met extra lage premies gaan stunten, om zoveel mogelijk nieuwe klanten uit de kleiner wordende vijver binnen te kunnen hengelen. Kortom, voor een ieder die al een opstalverzekering heeft of er binnenkort een af gaat sluiten is het sowieso interessant om regelmatig goed de prijzen ervan via vergelijkingssites in de gaten te houden.
Tekst: Pricewise.com. Foto: Pixabay.com.