

Midden-Groningers moeten veel minder restafval aanbieden

75 procent gescheiden afval in 2020 en 95 procent in 2025 en vermindering van restafval per inwoner naar 100 kilo in 2020 en 30 kilo in 2025. Dat was het streven van de gemeente Midden-Groningen. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid restafval is gedaald naar 167 kilo per inwoner per jaar. Bij lange na niet de gewenste kilo's. Toch is dit, ten opzichte van 2018, een afname van ruim een derde deel.

Het afval scheiden gaat, met 73 procent, de goede kant op. De gemeente Midden-Groningen wilde met haar ambities aansluiten bij de landelijke afspraken (VANG-ambities):
Tevredenheid
De gemeente heeft 2 jaar na de invoering van het nieuwe afvalbeleid onderzocht hoe het staat met de maatregelen die genomen zijn. Er is ook gekeken naar de tevredenheid onder inwoners. Die waarderen de inzameling van afval met een 7.5.
Door te gaan
"Op basis van de uitkomsten van het onderzoek vraagt het college de gemeenteraad om door te gaan met het bestaande afvalbeleid en de adviezen voor aanpassingen en verbeteringen uit het rapport over te nemen", aldus een gemeentewoordvoerder.
'Beleidsplan van Afval naar Grondstof 2019 – 2030'
In april 2019 heeft de gemeenteraad het 'Beleidsplan van Afval naar Grondstof 2019 – 2030' vastgesteld. Het nieuwe afvalbeleid ging in op 1 januari 2020: In Midden-Groningen worden restafval, oud papier, verpakkingsmateriaal en groente- fruit- en tuinafval (gft) gescheiden en apart ingezameld. Ook betalen inwoners voor elke keer dat de grijze container wordt geleegd.
Vragenlijst
In februari heeft de gemeente inwoners gevraagd wat zij van de afvalinzameling vinden. 1.705 inwoners (2.8 procent van het aantal inwoners) hebben de vragenlijst ingevuld. Er is gevraagd naar hoe inwoners hun afval scheiden, of ze hun container altijd vol aan de weg zetten, hoe tevreden ze zijn over de dienstverlening, hoe inwoners geholpen kunnen worden hun afval nog beter te scheiden, wat ze ervan vinden als het restafval minder vaak ingezameld zou worden en hoe ze om zouden willen gaan met een eventuele verhoging van de afvalstoffenheffing (variabele deel of vaste deel verhogen).
Raadsvoorstel
De uitkomsten en de adviezen uit dit onderzoek worden als voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd. Die beslist waarschijnlijk op 9 maart over het vervolg van het afvalbeleid en eventuele aanpassingen. Het raadsvoorstel wordt later op de gemeentelijke site geplaatst.
Eerder bericht: Midden-Groningers tevreden over afvalbeleid, 4.000 huishoudens krijgen vragenlijst