

Midden-Groningen: Hoeveel kinderen zitten met honger in de klas?

De gemeente Midden-Groningen inventariseert tot de zomervakantie hoeveel kinderen er met honger in de klas zitten. Wat de oorzaken hiervan zijn. En wat korte en langere termijn (duurzame) oplossingen zijn. Wie direct hulp nodig heeft, krijgt dat. Zo heeft ze al hulp geboden op de W.A. Scholtenschool in Foxhol. Sinds 5 december is daar, in samenwerking met andere partijen, een broodbar gestart.
Het college doet dit nadat op donderdag 14 juli vorig jaar de PvdA een motie - 'Eerst brood - daarna taal en rekenen' - wilde indienen. De motie van deze oppositiepartij werd mede ingediend door D66, GroenLinks, Boer & Burger Partij en SP. De overige fracties ondersteunden deze motie ook.
Uitwerken
Tot een stemming kwam het niet, omdat burgemeester Adriaan Hoogendoorn toezegde dat zijn college dit verzoek gaat uitwerken.
Rapporteren
Eind vorig jaar zou het college van burgemeester en wethouders de uitkomst aan de gemeenteraad rapporteren.
100 miljoen euro
Het Rijk stelde voor dit jaar 100 miljoen euro beschikbaar voor gratis schoolmaaltijden (primair en voortgezet onderwijs). De organisatie wordt door het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis uitgevoerd. De scholen kunnen kiezen voor de optie ‘maaltijd op school’ (9 euro per leerling per week) of ‘maaltijd thuis’ (boodschappenkaart met een wekelijks bedrag van 11 euro per leerling).
Lokaal projectteam
"Wij attenderen de scholen actief op dit landelijk budget, helpen waar nodig met het opzetten van een lokaal projectteam en blijven betrokken als procesbegeleiders en verbinders", schrijft het college in een raadsbrief.
Eerder bericht: Onderzoek in Midden-Groningen: Gaan kinderen zonder ontbijt naar school
Foto: Pixabay.com.