

Midden-Groningen telt ruim 10 procent achterstandsleerlingen

In Midden-Groningen zijn 487 van de 4.730 basisscholieren - 10.3 procent - achterstandsleerlingen. Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van de ChristenUnie. Landelijk wordt 8.7 procent van de basisschoolleerlingen als achterstandsleerling aangemerkt. De gemeente krijgt ruim 2.1 miljoen euro van het Rijk om dit probleem aan te pakken. Fors meer dan waarmee de gemeente zich nu moet redden.
Dat budget is voor dit jaar 850.000 euro.
Verdeelsystematiek
Vanaf 2022 gaat de nieuwe verdeelsystematiek van de overheid volledig in. Tot die tijd geldt, aldus het college, een overgangsperiode van 3 jaar waarbij het budget voor de gemeente steeds wordt verhoogd.
Waarvoor moet de gemeente Midden-Groningen de rijksbijdragen gebruiken?
Voor het aanbieden van voldoende en een kwalitatief hoogwaardig aanbod voorschoolse educatie. Het maken van afspraken met schoolbesturen en kinderopvangaanbieders over tenminste het definiëren en de werving van de doelgroep voor voorschoolse educatie, de toeleiding naar de voor- en vroegschoolse voorzieningen, het zorgdragen voor een doorlopende leerlijn naar vroegschoolse educatie en het behalen van resultaten bij de vroegschoolse educatie.
Hoe denkt het college het extra geld (1.3 miljoen euro) voor onderwijsachterstanden in te zetten?
"Dit budget willen we inzetten voor een stimulerende en veilige kindvoorziening. We willen de mogelijkheid uitwerken van een basisvoorziening voor kinderen van 0 tot 6 jaar. In de basisvoorziening worden de functies opvang, educatie, welzijn en zorg geïntegreerd. Een basisvoorziening kan thuismilieus aanvullen en eventuele tekorten compenseren. Ontwikkelingsachterstanden kunnen daarbij snel gesignaleerd en aangepakt worden."
Het Rijk stelt voor de inzet van het onderwijsachterstandenbudget wel 2 nieuwe verplichtingen voor gemeenten.
"Zo moeten we de kwaliteit van de voorschoolse educatie verhogen met de inzet van HBO- geschoolde professionals. Ook dienen we de voorschoolse educatie voor peuters uit te breiden van 10 uur per week naar 16 uur per week vanaf het jaar 2020. Deze verplichtingen passen binnen de bedoeling van een brede basisvoorziening voor jonge kinderen."
Overzicht aantal achterstandsleerlingen en aantal leerlingen
Muntendam 57 - 357
Noordbroek 11 - 92
Zuidbroek 20 - 285
Meeden 7 - 127
In Kolham ligt dit percentage op 27.2 (22 van de 81 leerlingen) en in Hoogezand (met name Woldwijck, Gorecht-West en Spoorstraat-Kieldiep) op 16.8. In Kropswolde (1 procent), Siddeburen (2) en Schildwolde, Westerbroek en Harkstede (allen 3) zijn de percentages laag.
Wat is een achterstandsleerling?
Binnen het onderwijs spreken we van een achterstandsleerling als hun ouders maximaal het niveau van praktijkonderwijs of vmbo - basis of kaderberoepsgerichte leerweg hebben gevolgd. Een lagere opleiding van de ouders blijkt een goede voorspeller voor het ontwikkelen van een onderwijsachterstand bij hun kinderen. Kinderen met laagopgeleide ouders worden door hun opvoeding of omgeving minder goed voorbereid op het leren op school en worden tijdens hun schoolloopbaan minder gestimuleerd. De term achterstandsleerling zegt dus niets over de verstandelijke vermogens of prestaties van de leerling zelf maar verwijst naar het risico op het ontwikkelen van een achterstand. (bron: gemeente Midden-Groningen)
Foto: Pixabay.com.