

Midden-Groningen stopt miljoenen euro's in aanpak energiebesparing

Midden-Groningen zet bijna 3 miljoen euro in om een samenhangend pakket van maatregelen en activiteiten uit te voeren die inwoners, die nu in de problemen komen door een torenhoge energienota, te helpen met energiebesparing. Daarvoor is een plan van aanpak 'Energiebesparende maatregelen' vastgesteld. Wethouder Erik Drenth geeft een toelichting op de maatregelen en activiteiten.
Drenth: "De energiecrisis hakt erin, vooral bij inwoners die het al moeilijk hadden om rond te komen."
Praktische maatregelen
Drenth vervolgt: "Eerder hebben we de energietoeslag uitgekeerd aan huishoudens die daarvoor in aanmerking komen. Nu bieden we praktische maatregelen bij mensen thuis aan. We willen onze inwoners deze winter niet in de kou laten staan. Daarnaast heeft de gemeenteraad via een amendement bij de begrotingsvergadering gevraagd om een noodfonds in te richten, ook om energiearmoede te bestrijden."
Noodfonds
Op het gemeentehuis wordt nu uitgewerkt hoe dit bedrag (zie eerdere berichten/red.) in te zetten. "Het noodfonds gaat over financiële tegemoetkomingen en niet over het aanbrengen van energiebesparende maatregelen uit dit pakket en waarmee we nu alvast wat voor onze inwoners kunnen betekenen."
Snel starten
De gemeente wil snel starten met het toepassen van maatregelen bij woningen om energie te besparen. Het geld is bedoeld voor de inwoners die het hardst geraakt worden door de energiecrisis en is voor en woningeigenaren. Het gaat om relatief eenvoudige maatregelen die snel uitgevoerd kunnen worden, zoals:
* Het inzetten van een klusbus: met mensen die helpen met kleine energiebesparende klussen in huis, zoals het aanbrengen van tochtstrips en radiatorfolie. De materialen en hulp zijn voor huishoudens die te maken hebben met energiearmoede gratis.
* Het waterzijdig inregelen van cv-ketels bij huurders van woningen van woningbouwverenigingen: een technische ingreep waarbij de centrale verwarming beter presteert en minder gas verstookt.
* Het inzetten van een cv-dokter voor huiseigenaren en particuliere (verhuurders). De cv-dokter stelt de aanvoertemperatuur van de ketel lager in waardoor minder gas wordt verbruikt voor ruimteverwarming.
* Het inzetten van een bespaarcoach en extra projectsubsidie voor om eigenaren van woningen te helpen verduurzamen.
Woningbouwverenigingen
Het plan is gemaakt in samenspraak met de woningbouwverenigingen Lefier en Groninger Huis, Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan (RWLP) en de gemeente Midden-Groningen. Ook heeft de gemeente afgestemd met enkele buurgemeenten voor het gezamenlijk uitvoeren van een aantal activiteiten. De komende jaren gaan deze partijen samenwerken met als doel de beschikbare middelen efficiënt in te zetten en ontwikkelingskosten te delen. Zo kan de klusbus/cv-dokter/bespaarcoach onder centrale aansturing in meerdere gemeenten ingezet worden.
SPUK
Midden-Groningen heeft van het Rijk een Specifieke Uitkering (SPUK) Energiearmoede van 1.720.164 euro ontvangen om projecten op te zetten die energiearmoede helpen verlichten. Ook is vanuit het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) 268.968 euro beschikbaar. Daarnaast is in het collegeprogramma 2022-2026 1 miljoen euro - verdeeld over volgend jaar en 2024, allebei een half miljoen - beschikbaar gesteld voor het begeleiden van inwoners bij het verduurzamen van hun woningen. Er is totaal 2.989.132 euro beschikbaar. Dit wordt in de komende 2 jaar gebruikt om de maatregelen en activiteiten uit te voeren die leiden tot energiebesparing.
Eerdere berichten: Midden-Groningen komt met noodfonds voor aanpak energiearmoede (10 november 2022)
Raad stopt 2 miljoen euro in fonds maatwerk voor aanpak energiecrisis (11 november 2022)