

Midden-Groningen stelt beleid op voor wijkcentra en dorpshuizen

De gemeente Midden-Groningen gaat beleid opstellen voor 25 gebouwen met een dorps- of wijkfunctie (dorpshuizen en wijkcentra). Het college van burgemeester en wethouders verwacht in 2024/2025 met de gemeenteraad tot beleid en nieuwe subsidieregels (in 2025) hiervoor te komen. "Als een eigenaar of beheerder ons als gemeente nu een vraag stelt dan moeten we daar ad-hoc op reageren."
"Dat doen we dan op basis van een historisch zo gegroeide situatie", schrijft het college in een raadsbrief.
In gesprek
De gemeente gaat eind dit jaar in gesprek met de besturen van dorpshuizen en wijkcentra. Ze beperkt zich tot die gebouwen waar activiteiten voor alle inwoners worden georganiseerd om de leefbaarheid van wijk en dorp te verbeteren. Dat kan een dorpshuis, wijkcentrum, kindcentrum of een multifunctioneel centrum zijn. Maar geen jeugdhonk of een gebouw voor een specifieke doelgroep.
Doel van beleid
Beleid voor dorpshuizen en wijkcentra moet opleveren dat de gemeente op een open en transparante manier dorpshuizen en wijkcentra kan ondersteunen. Er mogen van de gemeente verschillen blijven bestaan met maatwerk per dorp of wijk. "Vrijwilligers weten zich in het beleid gesteund door ons als gemeente. Die steun is er om zo eenvoudig mogelijk activiteiten te kunnen organiseren voor de wijk en het dorp. We willen scherp hebben waar bewoners een nieuw dorpshuis willen en welke rol de gemeente daarin kan spelen."
Aanpak
"De aanpak is eenvoudig. We voeren gesprekken met alle dorpshuizen en wijkcentra om goed in beeld te krijgen waar behoefte aan is. Daarna maken we beleid wat daar zo veel mogelijk bij past. We werken daarbij nauw samen met Groninger Dorpen om hun kennis te gebruiken en omdat zij al jarenlang aanspreekpunt zijn voor onze dorpshuizen en wijkcentra."
Financiën
"We nemen als uitgangspunt voor beleid dat de financiële ondersteuning van dorpshuizen en wijkcentra in totaliteit hetzelfde blijft. Er ligt geen opdracht om te bezuinigen. Maar er is ook vooraf geen geld beschikbaar om extra te investeren. Het kan zijn dat er wel een hele duidelijke vraag om extra (financiële) ondersteuning komt vanuit dorpshuizen en wijkcentra. Vooraf schatten we zelf in dat het langdurige onderhoud en het verduurzamen van gebouwen een uitdaging kan zijn. Dat kan om flinke investeringen vragen waarbij het nog maar de vraag is welke (technische) aanpak verstandig is."
Meer weten?
Klik HIER en lees om welke 25 gebouwen met een dorps- of wijkfunctie (dorpshuizen en wijkcentra) het gaat.