

Midden-Groningen pakt meer dan 65 verpauperde panden aan

Midden-Groningen wil de komende 10 jaar iets meer dan de helft van de 132 in kaart gebrachte verpauperde panden verbeteren (cascoherstel en verduurzaming) of slopen in het kader van herstructurering of gebiedsontwikkeling. Die staan verspreid over de gemeente en hebben een negatieve impact op de omgeving. Hoe kon de gemeente deze 132 panden de afgelopen 2 jaar in kaart brengen?
Dat is gebeurd op basis van 4 indicatoren:
Veiligheid (bouwkundige staat woningen en veiligheid van de mensen die er wonen), impact op de omgeving en uitstraling, hinder (geluid, geur en/of ongedierte) en erfgoed (monumentaal of karakteristiek pand of beschermd dorpsgezicht).
Nieuwbouw
Na sloop van een pand volgt meestal vervangende, eigentijdse en toekomstbestendige nieuwbouw.
Fysieke waarneming
Uit onderzoek (fysieke waarneming) blijkt dat 69 van de 132 panden matig tot slecht scoren op veiligheid en ook op impact op de omgeving en/of hinder.
Menterwolde
In een deel van de voormalige gemeente Menterwolde wordt al inzet gepleegd op de panden die te maken hebben met verpaupering.
Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan Oost-Groningen
"Vanuit oude afspraken met de Oost-Groninger gemeenten zet het Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan Oost-Groningen zich hiervoor in. Voor de rest van Midden-Groningen is lange tijd weinig aandacht geweest, omdat hiervoor geen middelen beschikbaar waren. Met de komst van het Nationaal Programma Groningen en de beschikbare middelen is het mogelijk in de hele gemeente deze werkwijze uit te rollen", aldus het college in een raadsbrief.