

Menterwolde schakelt zo'n 200 keer per jaar deurwaarder in

Menterwolde legt jaarlijks voor circa 5 miljoen euro aan belastingaanslagen op. Dat varieert van onroerendezaakbelastingen tot rioolheffing en van hondenbelasting tot afvalstoffenheffing. De gemeente schakelt zo'n 200 keer per jaar de deurwaarder in om dwangbetalers alsnog te laten betalen. De in te vorderen bedrag is bijna 50.000 euro. Ofwel 1 procent van de belastinggelden.
Dit bedrag moet de gemeente via een deurwaarder - met dwangbevel - zien binnen te krijgen.
Objecten
In Menterwolde worden een kleine 6.000 objecten (woningen en niet-woningen) betrokken in de aanslagoplegging, vertelt een medewerker vastgoed en heffingen van de gemeente. "Niet alleen huishoudens zijn betrokken in de dwanginvordering, maar ook bedrijven."
Zitten
Zijn er ook mensen die niet willen of kunnen betalen en daardoor voor de rechter verschijnen of een x-aantal dagen gaan zitten? "De rechter komt bij de gemeentelijke dwanginvordering er niet aan te pas. De belastingdeurwaarder hoeft anders dan de gerechtsdeurwaarder geen vonnis te halen bij de rechter en kan dus direct overgaan tot beslaglegging. Dit kan bijvoorbeeld salaris, bankgelden, auto, huisraad zijn. Ook kan hij overgaan tot executoriale verkoop. Dat is de verkoop van het huis." De gemeentemedewerker kent geen gevallen dat mensen zijn gaan zitten voor het niet betalen van een gemeentelijke belastingaanslag.
Termijnen
Burgemeester Rein Munniksma zegt dat er een heel traject aan vooraf gaat voor een deurwaarder met een dwangbevel op de stoep van een burger staat. "We willen de mensen niet belonen voor slecht gedrag. Daarom wordt uiteindelijk een deurwaarder ingeschakeld." In Menterwolde kunnen de gemeentelijke belastingen in (automatische) termijnen worden betaald.