

Martiniziekenhuis helpt 37 slachtoffers met brandwonden

In het Brandwondencentrum van het Martiniziekenhuis in Groningen zijn gisteravond en afgelopen nacht 37 slachtoffers met brandwonden geholpen. Op de spoedeisende hulp zijn 108 patiënten gezien. Dat is meer dan in de voorgaande jaren. Vorig jaar waren dat 82, in 2019 37. Dit jaar was er sprake van veel zieke mensen. Dat zijn patiënten die zich ook normaal bij de spoedeisende hulp melden.
Ze hebben uiteenlopende klachten, zoals benauwdheid, pijn op de borst of hebben letsel (botbreuk).
Alcoholvergiftiging
4 personen - 3 16+ en eentje jonger dan 16 jaar - zijn met alcoholvergiftiging opgenomen. Daarnaast zijn ook nog verscheidene patiënten gezien die letsel opliepen mede door het gebruik van alcohol. Denk hierbij aan het omvallen van fiets of de trap of ergens tegen aan botsen.
Vuurwerkletsel
Door het personeel van de spoedeisende hulp zijn geen slachtoffers met vuurwerkletsel gezien. Deze zijn behandeld in de eerste lijn, door bijvoorbeeld de huisarts of zijn direct doorgestuurd naar het Brandwondencentrum.
Vuurwerk
In het Brandwondencentrum Groningen komen brandwondenslachtoffers uit Noord- en Oost-Nederland. Van de 37 slachtoffers werden de brandwonden bij 10 personen veroorzaakt door vuurwerk en bij 9 mensen door carbid. Dat is gelijk aan andere jaren.
Frituur
18 slachtoffers werden behandeld nadat zij brandwonden opliepen door overige oorzaken, zoals frituur, steekvlam benzine of vuurkorf of die te maken hadden met de buitenkachel. Dit jaar was hierbij opvallend vaak sprake van open vuur. 7 patiënten meldden zich direct bij het brandwondencentrum. Daarvan zijn 3 patiënten opgenomen in het Brandwondencentrum.
Kindervuurwerk
Enkele slachtoffers raakten gewond door kindervuurwerk - zoals tolletjes - te gebruiken. Niet voor niets was er dit jaar een speciale campagne 'Kindervuurwerk geen kinderspel' door de Brandwonden Stichting.