

Midden-Groningen: Minder sporters en meer overgewicht en obesitas

In Midden-Groningen doen 4 van de 10 inwoners (42 procent) eenmaal per week of vaker aan sport. Dat percentage ligt ver onder het landelijk gemiddelde: 51. Sportdeelname ligt over het algemeen lager onder ouderen en kwetsbare groepen. Dat zijn mensen met een beperking, laag inkomen of migratieachtergrond. Dat staat in de Beleidsnotitie Sport en Bewegen Midden-Groningen 2021 - 2025.
"Sportdeelname is de afgelopen anderhalf jaar verder onder druk komen te staan door de coronacrisis. Als gevolg van de coronamaatregelen was het lange tijd niet mogelijk om in team- en verenigingsverband te sporten. Dit werkt door op de gezondheid en het welbevinden van onze inwoners. Ook de sportverenigingen voelen de effecten van de coronacrisis. Met name de binnensport heeft een relatief lange tijd stilgelegen. De consequenties van de coronacrisis op de sportverenigingen is op dit moment nog niet goed te overzien."
Overgewicht
Midden-Groningen scoort, volgens cijfers uit de landelijke gezondheidsmonitor, slecht op het gebied van overgewicht en obesitas ten opzichte van andere gemeenten. Meer dan 55 procent van de Midden-Groningers te zwaar. Bijna 1 op de 5 kampt met obesitas.
Gezondheidsproblemen
"Met name bij kwetsbare groepen inwoners staan de gezondheidsproblemen niet op zichzelf, maar maken onderdeel uit van bredere achterliggende problematiek. Daarnaast hebben we te maken met toenemend overgewicht bij onze inwoners als direct gevolg van corona."
Sportaanbod breed en divers
Het sportaanbod is volgens de samenstellers van de beleidsnotitie breed en divers. "Met een groot aantal actieve sportverenigingen en gemeentelijke sportaccommodaties. Steeds meer sportverenigingen worden maatschappelijk actiever en zetten zich in om nieuwe groepen inwoners aan het bewegen te krijgen of te betrekken bij het verenigingsleven." Sportaccommodaties - denk aan voetbal- en hockeyvelden, zwembaden en sporthallen - spelen daarbij een belangrijke rol.
Foto: Pixabay.com.