

Kwartier Zorg & Welzijn pakt jeugdhulp aan via reeks aan maatregelen

Wachtlijsten verkorten, verbeteren van de kwaliteit, verzuim verlagen en uitvoeren extra beheersplannen. Met deze maatregelen moet Kwartier Zorg & Welzijn (KZW) in de gemeente Midden-Groningen de problemen rond jeugdhulp aanpakken. De gemeente zit maandelijks met KZWelzijn om tafel om deze maatregelen en effecten te bespreken. Op alle onderdelen zijn maatregelen genomen.
De verwachte verbeteringen zijn nog onvoldoende zichtbaar.
Wachtlijst groeit
De wachtlijst groeit. Zowel het aantal wachtenden (146, oktober) als de wachttijd (gemiddeld 31 weken) stijgt. 128 cliënten wachten langer dan de wettelijke termijn van 8 weken. Hierdoor worden de wettelijke taken Jeugdhulp onvoldoende uitgevoerd. Een inwoner stelde een beroep in bij de rechtbank om de benodigde hulp te verkrijgen. Daarnaast zijn er signalen van zorgaanbieders over het uitblijven van regie door KZW.
Verzuim
Het verzuim daalt (13 procent, oktober). Alleen is dat niet zo bij de casemanagers jeugd. Daar blijft jet verzuim, 18 procent, hoog. Dit hoge verzuim onder casemanagers jeugd heeft een directe relatie met de oplopende wachtlijst.
Beheersmaatregelen
De huidige beheersmaatregelen leveren nog te weinig besparingen op. Daarom zijn afspraken gemaakt over extra beheersmaatregelen met Kwartier Zorg & welzijn waaronder een structurele analyse van de top-15 cliënten (duurste jeugdhulp) en het aanscherpen van de richtlijnen voor de inzet van geïndiceerde jeugdhulp. Door de omvang van jeugdhulpproducten te normeren, door kritisch te kijken naar stapeling, niet-gecontracteerde zorg en indirecte kosten streven we ernaar substantieel te besparen op jeugdhulpkosten.
Extra maatregelen
Op 3 onderdelen worden extra maatregelen genomen om de wachtlijstproblemen aan te pakken.
Urgente problematiek
Voor de ongeveer 20 gevallen met urgente problematiek op de huidige wachtlijst organiseert Kwartier zo snel mogelijk overbruggingszorg, onderzoek en inzet van jeugdhulp (maar nog geen casusregie). Uiterlijk eind januari staan deze gevallen niet meer op de wachtlijst.
Voor de gevallen van (vermoedelijk) enkelvoudige problematiek op de wachtlijst, ongeveer 30, laat KZW het onderzoek doen door re-integrerende casemanagers. De casusregie op deze gevallen blijft achterwege.
KZW gaat over tot het administratief verlengen van aflopende zorgtrajecten, op basis van de aanvraag van de aanbieder. Dit zijn naar schatting 65 gevallen. Dit is noodmaatregel en past niet bij de genoemde beheersmaatregelen. Deze manier van her-indiceren is daarom slechts eenmalig en zo beperkt mogelijk aan de orde om de urgente problematiek aan te pakken.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over dit onderwerp.
Eerder bericht: Midden-Groningen grijpt in bij Kwartier Zorg & Welzijn