

KNMI geeft uitleg over aardbevingen door gaswinning

Wat is de oorzaak van de aardbevingen in onze provincie? Waar in het Groningen-gasveld is de meeste kans op aardbevingen? Hoe weet het KNMI of een aardbeving veroorzaakt is door gaswinning? Antwoorden op deze en meer aardbevingen gerelateerde vragen geeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) op zijn website. Gistermiddag werden 2 aardbevingen genoteerd in Wirdum.
Die hadden een kracht van 2.2 en 1.0 op de Schaal van Richter.
Wat is de oorzaak van de aardbevingen?
Sinds de jaren 60 wint Nederland aardgas uit de bodem van Noord-Nederland. Gaswinning is verantwoordelijk voor nagenoeg alle aardbevingen in het noordelijk deel van Nederland. De eerste aardbeving vond plaats vlakbij Assen, op 26 december 1986. Het gas wordt gewonnen uit een laag zandsteen op een diepte van 3 kilometer. Door de gaswinning klinkt de zandsteenlaag in. Langs breuken in deze laag ontstaat er een spanningsverschil, wat op een bepaald moment leidt tot een plotselinge verschuiving: een aardbeving.
Waar in het Groningen-gasveld is de meeste kans op aardbevingen?
Uit onderzoek blijkt dat de meeste bevingen daar voorkomen waar de inklinking het grootst is. Dit is in de omgeving van Loppersum. Het seismisch moment wordt jaarlijks op basis van de magnitude uitgerekend. Het zwaartepunt hiervan is een gewogen gemiddelde, waarbij zowel het aantal bevingen als de sterkte meegenomen wordt. In 2021 was het seismisch moment hoger dan in 2020. Dit komt met name door de aardbeving bij Garrelsweer van 3.2. Het zijn namelijk de zwaarste bevingen waarbij de meeste energie vrijkomt. Daarnaast waren er op 4 oktober 2021 3 aardbevingen op 1 dag. In 2020 waren er geen aardbevingen met een magnitude hoger dan 3.0.
In 2018 en 2019 was het seismisch moment hoger dan in 2017. Dit komt mede in 2018 door de beving in Zeerijp met een magnitude van 3.4 op 8 januari 2018 en in 2019 door de beving van 3.4 in Westerwijdwerd op 22 mei 2019. Het zwaartepunt van het seismisch moment in het Groningen-gasveld is, na een zuidwaartse verschuiving, in 2017 naar het noorden verschoven en in 2018 nog meer naar het noorden verplaatst, ten noorden van Loppersum.
Hoe weet het KNMI of een aardbeving veroorzaakt is door gaswinning?
Er moet eerst beoordeeld worden of de gemeten trilling van een aardbeving komt. Als dat zo is, dan analyseert de seismoloog de aardbeving. Maar soms rijdt er toevallig ergens een vrachtwagen langs, zijn ze aan het heien of er is onweer. Deze trillingen worden ook gemeten, maar horen niet bij een aardbeving.
Daarnaast kan uit de gemeten signalen geïnduceerde en natuurlijke bevingen worden afgelezen. Waarbij geïnduceerde bevingen kortdurender zijn dan natuurlijke bevingen.
Hoeveel aardbevingen zijn er in 2021 opgetreden?
In 2021 zijn er 12 aardbevingen opgetreden in het Groningen-gasveld met een magnitude hoger dan 1.5 op de schaal van Richter. Het totaal aantal aardbevingen in het Groningen-gasveld in 2021 was 72.
Meer vragen en antwoorden
Klik HIER en lees meer vragen en antwoorden over aardbevingen in de provincie Groningen.
Foto: Pixabay.com.