

Kleine 100 senioren vieren alvast 80 jaar bevrijding in Muntendam

Een kleine 100 senioren uit Muntendam vieren vandaag 80 jaar bevrijding in dorpshuis De Menterne. Ze worden getrakteerd op een vrijheidsmaaltijd met soep en broodjes. Ouderen Actief Muntendam is de trekker van dit feest. Activiteiten voor jongeren werden afgeblazen omdat hiervoor geen belangstelling ("we waren vergeten dat het meivakantie is") was. De senioren vermaakten zich opperbest.

Burgemeester Erica van Lente van Midden-Groningen opende het programma.
Indringend
Van Lente: "Begin april ben ik hier geweest op een excursie met Stichting Archief Muntendam (SAM/red.). We zijn in de schuilkelder geweest. Dat verhaal raakt je. Je voelt en merkt daar wat onderduiken geweest moet zijn. We hebben ook de stolpersteine gezien. Dat is indringend. Ook voor leerlingen van groep 8 die mee waren. Het is belangrijk om dit soort verhalen te blijven vertellen."
Bevrijding
Namens Ouderen Actief Muntendam keek Karin Daniëls terug op de bevrijding van Muntendam.
Links liggen
"Op 13 april 1945 was het zover dat Veendam door de Canadese en Poolse soldaten werd bevrijd. Helaas kampten de Canadezen met benzinetekorten en konden niet verder trekken richting Muntendam. Wel vertrok een peloton vanuit Veendam via het Egypteneinde richting Meeden. Maar ze lieten Muntendam dus letterlijk links liggen en vervolgden hun weg richting Westerlee, Heiligerlee en Winschoten. Vanuit Alteveer, via Nieuwe Pekela en Meeden, trok het Poolse bataljon Jagers via de Legeweg naar Zuidbroek. Destijds was het A.G. Wildervanckkanaal nog niet gegraven. Ook dit peloton kwam dus niet door Muntendam."
Goed nieuws
Maar dan vertelt Daniëls het goede nieuws: "Op 14 april 1945 neemt de Orde Dienst van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten het heft in eigen handen en treedt dan officieel in werking. In Muntendam wordt door hun de bevrijding uitgeroepen."
Speciaal kistje
Karin Daniëls wees de aanwezigen op een speciaal kistje. Dat had haar oom Aldert Werkman gevonden onder een vloerplank van de voormalige School A (waar nu De Menterne staat/red.). "In dit kistje zat een speldje van 5 jaar lidmaatschap van de NSB, een speld van de Jugendstorm, een wandelmedaille, een draaginsigne met de afbeelding Heilige Christoffel en eentje met de afbeelding van de gekroonde Maria met het kindje Jezus. Uit deze medailles valt te constateren dat deze NSB-er uit de regio Brabant afkomstig was."
We Shall Overcome
Een zangkoor van Kielzog Hoogezand sluit de middag af met het zingen van liederen die in en na de oorlogstijd populair waren: The White Cliffs of Dover, We'll Meet Again, Where Have all the Flowers Gone, We Shall Overcome, Down by the Riverside en Last Night I Had The Strangest Dream.
Tekeningen
Leerlingen van de beide basisscholen in het dorp leverden in het kader van '80 jaar vrijheid' ruim 80 tekeningen in. Die zijn vandaag ook te zien. SAM toont oude (oorlogs)foto's.