

Kinderraad M-Groningen bezoekt 'oorlogsplekken' in gemeente

Het merendeel van de leden van de kinderraad (Raad van de Toekomst) van Midden-Groningen bezocht vanmiddag plekken in de gemeente die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Dat gebeurde onder leiding van Wim Rozema, secretaris van Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer. Rozema was de gids van de kinderraad. De trip startte bij het Joods Monument in Hoogezand.

Vervolgens ging het gezelschap - dat vervoerd werd in een oude bus van het Bus Museum in Hoogezand - naar Tripscompagnie. Daar werd kort stilgestaan bij dorpshuis Nooitgedacht, dat voorheen werd gebruikt als lagere school.
Onderduiken
Daar gaf Comprecht Eckstein les. Hij en zijn vrouw Rosetta Eckstein - Lezer waren joden en moesten onderduiken. Dat gebeurde van 4 oktober 1942 tot de bevrijding (14 april 1945) in de schuilkelder onder het bedrijf BMN Bouwmaterialen aan de Nieuweweg in Muntendam. De kinderraad bleef ook bij dit bedrijf staan. Rozema vertelde het verhaal van het echtpaar.
Zuidbroek
Hierna werd Zuidbroek (station en de Joodse begraafplaats), Sappemeer (rooms-katholieke begraafplaats), Martenshoek (beeld Salomon & Leentje, Foxhol (verzetsmonument) en Kropswolde (Geallieerd Erehof) bezocht.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over Comprecht en Rosetta Eckstein - Lezer.