

Huisartsenposten in Groningen op Zeeland na best bereikbaar

Wie op zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, staat in de provincie Groningen (en ook in Utrecht) gemiddeld 4 minuten in de wachtrij tot de dienstdoende huisartsenpost de telefoon opneemt. Alleen in Zeeland wordt de beller sneller te woord gestaan: 3 minuten. In Flevoland en Noord-Brabant is dat liefst 16 en 15 minuten. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Interswitch.
Met een gemiddelde wachttijd van 4 minuten ligt Groningen 3 minuten onder het Nederlands gemiddelde van 7 minuten.
3 zaterdagavonden
In het onderzoek zijn alle 75 Nederlandse huisartsenposten op 3 zaterdagavonden gebeld. Op 23 en 30 september tussen 19.00 en 21.30 uur en op 14 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur. Aan de hand van deze uitkomsten is vervolgens van alle huisartsenposten de gemiddelde wachttijd berekend.
Wachtrij
"Een opvallend verschil tussen huisartsenposten is de informatievoorziening over de wachttijd. Zo krijg je bij sommige huisartsenposten te horen hoeveel bellers er nog voor je in de wachtrij staan, terwijl je bij andere huisartsenposten soms lang in de wacht staat zonder te weten hoe lang dit nog kan duren."
BSN-nummer
Verder valt op dat veel huisartsenposten aan de hand van een welkomstboodschap proberen barrières te creëren. "Bijvoorbeeld door te zeggen dat zij voor zowel het gesprek als een eventueel bezoek kosten in rekening brengen en te vragen vooraf je BSN-nummer in te voeren."
Onnodigbelasten
Om de capaciteit van de huisartsenposten niet onnodig te belasten, is in dit onderzoek de wachttijd waar mogelijk berekend op basis van het aangegeven aantal bellers of aantal wachtenden voor je in de wachtrij. Op basis van een steekproef bij twaalf huisartsenposten is een gemiddelde wachttijd van 2 minuten en 17 seconden per beller gebruikt.
Onderzoeksresultaten
Klik HIER en bekijk alle onderzoeksresultaten.
Foto: Pixabay.com.