

HSSM-gemeenten moet hun sociale teams meer promoten bij bevolking

De 5 sociale teams in de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde (kortweg: HSSM) zijn nog niet zo bekend bij de inwoners. Sommige inwoners missen informatie voorafgaand aan het gesprek. De administratielast van de teamleden van de sociale teams is hoog. Dit blijkt uit een klantonderzoek en gesprekken die de gemeenteraden hebben gehad met de sociale teams.
De sociale teams (*) zijn sinds 1 januari vorig jaar actief in de 3 gemeenten. Het bureau BMC hield op verzoek van de 3 gemeenten het klantenonderzoek. Daarvoor zijn 88 inwoners thuis bezocht en gevraagd naar hun ervaringen met de sociale teams.
Waarderen
"Het onderzoek wijst uit dat de inwoners die zijn geinterviewd over het algemeen tevreden zijn over de dienstverlening en ondersteuning van hun sociaal team. Zo gaven ze aan dat zij het erg waarderen als het sociaal team rekening houdt met hun persoonlijke situatie, er oplossingen op maat worden gegeven en zij ruimte krijgen om eigen oplossingen op te stellen", zegt gemeentewoordvoerder Liesbeth Zwart.
Paraat
Uit het onderzoek blijkt ook dat de medewerkers van het sociaal team (nog) niet alle kennis paraat hebben over aandoeningen, wettelijke kaders, regelingen en het aanbod in de regio. Het gespreksverslag heeft nog niet voor alle inwoners - en hun mantelzorger - het juiste belang in de relatie met de gemeente. In nog niet alle gevallen wordt invulling gegeven aan het uitgangspunt: 1 gezin, 1 plan en 1 regisseur. Waar inwoners samen met het sociaal team tot een maatwerkoplossing komen is de tevredenheid groot.
Onafhankelijk
De 3 gemeenteraden hebben het rapport besproken met de sociale teams. Tijdens deze gesprekken kwam naar voren dat de cliëntvertegenwoordiging nog niet onafhankelijk georganiseerd is. De samenwerking met de partijen in de wijken en dorpen verder kan worden uitgebouwd en dat de inwoners niet altijd weten wat zij kunnen doen wanneer zij ontevreden zijn over het sociaal team.
(*) Het Sociaal Team is geen nieuwe organisatie, maar een nieuwe manier van werken. In het team werken hulpverleners met verschillende deskundigheden nauw samen. U moet daarbij denken aan bijvoorbeeld maatschappelijk werkers, jeugdhulpverleners en Wmo-consulenten. De leden van het Sociaal Team begrijpen de verschillende soorten problematiek en kunnen ze in één keer aanpakken. (Bron: www.bouwenopmekaar.nl)