

'We moesten binnenhalen wat we konden binnenhalen'

Voor burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen was de stormloop gisteren, op de subsidieregeling Verduurzaming en Verbetering Groningen 10.000 euro (SNN-subsidie), geen verrassing. Dat gebeurde per computer of door een bezoek te brengen aan gemeentehuizen. Er ligt ruim 220 miljoen euro klaar. Voor 30.000 aanvragen.
Terwijl 53.000 huishoudens hiervoor waren uitgenodigd. Je hoeft geen rekenwonder zijn om te kunnen bedenken dat deze subsidieaanvraag niet goed afloopt voor duizenden Groningers in het aardbevingsgebied.
Beschamende dag
Voelt Hoogendoorn - die gisteren betitelde als 'een beschamende dag'- zich hiervoor medeverantwoordelijk? Deze subsidieregeling is immers onderdeel van de bestuurlijke afspraken tussen Rijk en regio (aardbevingsgemeenten en dus ook Midden-Groningen en provincie Groningen) van 6 november 2020.
Lege handen
"Ja en nee. Het lastige is dat dit (300 miljoen euro/red.) een onderhandelingsresultaat is. We hebben toen al aangegeven aan het ministerie en de minister dat dit bedrag niet voldoende zou zijn. Er werd verondersteld dat niet iedereen van deze subsidie gebruik zou maken. De 300 miljoen euro (juli vorig jaar was er ook al zo'n subsidieronde/red.) was het maximaal haalbare. Als we niet akkoord waren gegaan, hadden we met lege handen gestaan. We moesten binnenhalen wat we konden binnenhalen."
Oost-Indisch doof
Hoogendoorn en de andere bestuurders van de aardbevingsgemeenten hebben het afgelopen jaar regelmatig tegen de minister gezegd dat deze subsidieregeling problemen zou gaan geven. "Die was daarvoo Oost-Indisch doof."
'Zo zou het moeten zijn'
Bij zijn gemeentehuis in Hoogezand meldden zich gisteren honderden inwoners die deze subsidie in de wacht wilden slepenj. Hoogendoorn verwacht dat het verzoek van iedereen die daar in de rij stond, ook wordt gehonoreerd. "Zo zou het althans moeten zijn", houdt hij toch een slag om de arm.
Toegevoegd
"De medewerkers van SNN zaten bij ons in het gemeentehuis. Om te zorgen voor een goede doorstroming zijn er medewerkers van de gemeente aan toegevoegd."
Op leeftijd
Hoogendoorn zag ook dat een groot deel van de wachtenden buiten het gemeentehuis op leeftijd was. "Het was koud en glad. Er waren mensen met een rollator."
Duidelijk
De burgemeester vindt, dat als het Rijk met zo'n regeling komt, het duidelijk moet vertellen dat iedereen die daar recht op heeft ook beloond wordt.
Daadwerkelijk
De bestuurders van de gemeenten Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt en provincie Groningen vinden dat er maar één echte oplossing is. Dat is het ophogen van het budget, zodat alle inwoners die daarvoor in aanmerking komen het bedrag ook daadwerkelijk kunnen krijgen.
Eerder berichten (klik op de links om de berichten te lezen):
'Het is een aanfluiting: 3e rangs burgers zijn we inmiddels in Groningen'
Ruim 14.000 huishoudens missen 10.000 euro subsidie
Stormloop op subsidie SNN:'Rijk creëert een heuse staatsloterij'